Ungaria comandă StrikeShield pentru Lynx

Cele 209 de vehicule de luptă pentru infanterie comandate de Ungaria de la firma germane Rheinmetall vor fi echipate cu sistemul de protecție activă StrikeShield, valoarea contractului ridicându-se la 140 milioane euro.

Sistemul de apărare activăADS (Active Defence System) StrikeShield dezvoltat de firma germană Rheinmetall a fost proiectat având la bază cerințele de a fi instalat pe orice vehicul militar, indiferent de greutate, și utilizarea doar a unor elemente hard-kill care minimizează pagubele colaterale. Compania germană arată că ADS detectează și neutralizează ținta în mai puțin de o milisecundă, adică mai rapid decât o clipire a ochiului, fiind eficient în cazul amenințărilor aflate la 10-30m și zboară cu 50-200m/s.

Sistemul are instalate dispozitivele cu contramăsuri în jurul vehiculului și utilizează explozia directă pentru neutralizarea proiectilului/rachetei care se îndreaptă spre vehiculul protejat. Contramăsurile dispun de suficientă energie pentru a neutraliza ținta, dar în același timp să nu afecteze personalul aflat în apropiere. Un alt avantaj al sistemului este că radarul de cercetare emite la putere mică, protejând astfel echipamentul împotriva aparaturii de cercetare/război electronic adverse.    

 

Forțele armate ungare vor colabora cu compania Rheinmetall AG pentru producerea mașinii de luptă pentru infanterie Lynx KF 41 în cadrul unei fabricii construite în Ungaria. Contractul în valoare de 2 mld. euro a fost semnat în august 2020 în localitatea germană Unterlüss. Astfel, Ungaria este prima țară NATO/UE care a optat pentru dotarea unităților sale mecanizate cu acest vehicul de luptă pentru infanterie.

Mașina de luptă pentru infanterie Lynx KF (KettenFahrzeug=vehicul șenilat) este oferită în două configurații: KF 31 care are o greutate de 38 tone, un echipaj de trei militari (comandant, trăgător și mecanic-conductor, plus 6 infanteriști) și KF 41, o versiune mai grea – 44 tone, cu un echipaj de trei militari, plus 8 infanteriști. Ambele variante pot fi configurate ca vehicule de comandă mobile, cercetare, evacuare/recuperare tehnică de luptă și ambulanță.

Lynx KF41 este echipat cu un motor diesel Liebherr de 1140 CP, cuplat la o transmisie automată Renk, care asigură o viteză maximă de 70km/h.

Versiunea KF 41 este echipată cu un tun automat WOTAN cal. 35mm (cadență de tragere 200 lovituri/min.) și o mitralieră coaxială cal. 7.62mm. Opțional, turela (cu/fără echipaj) Lance 2.0 poate fi echipată cu un lansator dublu  de rachete antitanc dirijate Spike LR2, muniție dirijată din afara razei vizuale a trăgătorului, vehicule aeriene fără echipaj (UAV), precum și echipamente de război electronic (EW).

În plus, Lynx KF poate fi echipat cu armament integrat într-o turelă comandată de la distanță – MASS (Main Sensor Slaved Armament) cuplată la aparatura de observare pentru comandantul vehicului – un echipament esențial pentru lupta în zonele urbane.

Blindajul transportorului blindat asigură protecția împotriva loviturilor perforante cal. 14,5mm (360⁰) și doar în partea frontală și laterală împotriva loviturilor perforante cal. 30mm, precum și împotriva schijelor de proiectile de calibru mediu și submunițiilor. Cutia blindată asigură protecția împotriva minelor/dispozitivelor explozive cu o încărcătură de luptă de până la 10kg. 

În decembrie 2018, Ungaria a semnat un contract și cu compania germană Krauss-Maffrei Wegman Corporation (KMW) pentru furnizarea a 44 de tancuri Leopard 2A7+ și a 24 de obuziere autopropulsate cal. 155mm PzH2000. Tancurile vor fi livrate până în anul 2025 și vor echipa noua divizie mecanizată care va fi înființată în 2028.

Sursă foto: Rheinmetall (ADS). 

Lasă un răspuns