Noul proiectil perforant subcalibru 120Shard

Compania franceză Nexter Munitions a anunțat recent că se află în stadiu avansat de dezvoltare a unui proiectil perforant subcalibru cu manșon detașabil și stabilizare prin ampenaj – APFSDS (Armour-Piercing Fin-Stabilised Discarding-Sabot) cal. 120mm, denumit 120Shard.   

Destinat a fi tras din toate gurile de foc cu țeavă lisă cal. 120mm standard NATO, care echipează tancurile Leclerc, Leopard 2, M1A1/A2 Abrams și C1 Ariete, 120 Shard prezintă o serie de îmbunătățiri față de actualele lovituri APFSDS fabricate de firma franceză, cum ar fi F1B și F1B+.

Noua lovitură antitanc Shard 120 include un miez perforant alungit din aliaj de tungsten dezvoltat în parteneriat cu Plansee Tungsten Alloys, precum și un manșon reproiectat. La acestea se adaugă un tub cartuș combustibil reconfigurat și o nouă încărcătură de azvârlire, rezistentă la coroziune, dezvoltată de firma Eurenco.    

O lovitură antitanc APFSDS conține un miez perforant în formă de săgeată fabricat dintr-un metal ultradens și introdus într-un manșon din aluminiu – care se desface când proiectilul părăsește țeava tunului, lăsând miezul să-și continue deplasarea liberă pe traiectorie cu o viteză de aproape 2 km/s. Miezul perforant își pierd din energie de-a lungul distanței către țintă, dar încă este dificil de stopat prin alte mijloace în afară de blindajul propriu-zis și/sau sistemele de protecție activă/pasivă .

Confom firmei franceze, 120Shard se află în stadiul final de dezvoltare, optimizarea arhitecturii proiectilului antitanc urmând a fi încheiată în acest an și se speră ca producția de masă să înceapă până la sfârșitul anului 2022.

Nu au fost furnizate detalii tehnice suplimentare despre 120Shard, cum ar fi puterea de perforare a blindajului sau dacă miezul perforant utilizează o construcție segmentată. Însă este cert faptul că proiectilul a fost optimizat pentru actualele și viitoarele sisteme de protecție activă sau blindajele exploziv-reactive – ERA.   

Alte proiecte ale companiei franceze includ și proiectilul dirijat cal. 120mm Polynege care va furniza tancurilor occidentale o capabilitate de lovire a țintelor dincolo de raza vizuală a trăgătorului – BLOS (Beyond-Line-Of-Sight) până la 8km sau muniția insensibilă multimod – 120IM3M.  

Sursă foto: Nexter (120Shard)

Lasă un răspuns