Germania va achiziționa avioane de patrulare maritimă P-8A Poseidon

Germania urmează să achiziționeze cinci avioane de patrulare maritimă – MPA (Maritime Patrol Aircraft) P-8A Poseidon MRA Mk.1 de la compania Boeing, valoarea contractului fiind estimată la 1,77 mld.$. Noile aparate vor înlocui actuala flotă de șapte avioane Lockheed P-3 Orion din dotarea Marineflieger (forțele aeriene ale marinei germane) care vor fi retrase din serviciul activ în 2025.

P-8A Poseidon MRA Mk.1 este un avion modern de patrulare maritimă cu rază lungă de acțiune dotat cu senzori pentru supraveghere maritimă, echipamente  pentru operații de căutare-salvare și sisteme pentru lupta antisubmarin.

P-8A Poseidon este varianta militarizată a binecunoscutului avion comercial Boeing 737-800ERX și are un echipaj de 9 militari (2 piloți și 7 operatori echipamente)

Aparatul poate transporta și lansa 129 de geamanduri radio-acustice pentru descoperirea submarinelor (64 pot fi monitorizate simultan) și are o rază de acțiune de peste 6.500 km. În privința sistemelor de la bord avionul dispune de un radar de cercetare maritimă Raytheon AN/APY-10, echipamente pentru măsuri de sprijin electronic – ESM (Electronic Support Measures) de tip NG AN/ALQ-240 (V) și aparatură  electronooptică și în IR (EO/IR) L-3 WESCAM MX-20HD.

În plus, spre deosebire de alte aparate similare, avionul oferă posibilități de operare în rețea și dispune de o capabilitate importantă care va influența radical operațiile antisubmarin denumită MAC (Multi-Static Active Coherent) – un sonar de tip activ care utilizează două tipuri de balize-sonar (sursa și receptorul) pentru descoperirea și localizarea submarinelor adverse în diferite ape oceanice.

Imediat ce vasul suspect este descoperit și identificat, avionul poate transmite poziția acestuia către o grupare navală sau îl poate ataca folosind rachete antinavă AGM-84 Harpoon și torpile lansate din aer Mk 45. Avionul dispune de capacitatea de a controla sisteme aeriene fără echipaj – UAS (Unmanned Aerial Systems), dotate cu senzori de cercetare maritimă, fapt ce îi mărește considerabil raza de acțiune. În afară de supravegherea maritimă, misiunea principală a aparatului este descoperirea prezenței submarinelor nucleare rusești care operează în zona Atlanticului de Nord.

P-8A Poseidon se mai află în dotarea Marii Britanii (2 exemplare operaționale din cele 9 comandate, valoarea contractului 3 mld. lire sterline), Indiei (8 exemplare P-8I operaționale, încă 4 comandate, livrarea a început din 2020; alte 10 P-8I comandate în septembrie 2019 în valoare de 3,1 mld. $), Australiei (4 operaționale + încă 4 comandate), Norvegiei (5 comandate) și SUA (122 operaționale). Au mai fost comandate de Noua Zeelandă (4) și Coreea de Sud (6).

Costul unui astfel de aparat, considerat a fi cel mai bun MPA, se ridică la circa 300 milioane de dolari. Pentru țări cu bugete mai mici se găsesc și avioane mai mici de tipul Saab G600 Swordfish (rază de acțiune 8.500 km și 6 torpile MU-90) sau Kawasaki P-1 (rază de acțiune 7.000 km, cost 140-167 mil. $).

La Marea Neagră, unde flota rusă dispune 6 submarine diesel-electrice și alte 6-7  nave mari de suprafață (plus câteva MPA de tip Beriev Be-12), doar Turcia dispune de 6-7 avioane Airbus CN-235 (rază de acțiune 2.500 km, cost: 40 mil. $), iar Ucraina a comandat 1 aparat Antonov AN-148.

România dispune doar de 3 elicoptere IAR-330 PUMA Naval, la bordul celor trei fregate, echipate cu radar naval de căutare/meteo și sistem de lansare a torpilelor antisubmarine ușoare Stingray. Distanța maximă de zbor a aparatelor este de 580 km (850 km cu rezervoare suplimentare).

Lasă un răspuns