Trupele ruse au primit un lot de opt tancuri T-90M Proryv

Ministerul rus al Apărării a anunțat printr-un comunicat de presă că Brigada 27 motorizată de gardă ”Sevastopol” din cadrul Armatei 1 tancuri de gardă (Districtul militar de vest) a primit recent un lot de opt tancuri T-90M Proryv.

T-90 M reprezintă o versiune modernă a tancului original T-90, conceput în perioada sovietică, care încorporează sisteme defensive cu tehnologie avansată, cum ar fi un nou tip de blindaj reactiv-exploziv – ERA (Explosive Reactive Armour), ecrane antifragmentare dispuse în jurul părții mai joase a cutiei blindate și șorțuri de protecție din cauciuc.

T-90M este echipat cu un tun cu țeavă lisă calibru 125 mm model 2A46M-4, care dispune de un sistem de încărcare automat cu 22 de proiectile antitanc, are o distanță de tragere mai mare (datorită țevii mai lungi) și este cu 15-20% mai precis decât cel montat pe versiunea originală. Muniția include două tipuri de proiectile antitanc, precum și cu racheta antitanc dirijată 9K119 Refleks (codificare NATO: AT-11 Sniper-B).  

Primul tip este proiectilul perforant subcalibru cu manșon detașabil și stabilizat prin ampenaj – APFSDS (Armour-Piercing Fin-Stabilised Discarding Sabot) Vacuum-1 cu miez perforant din uraniu sărăcit. Despre acesta, specialiștii ruși pretind că atinge o viteză de 2km/s și poate penetra o grosime echivalentă a blindajului de 1.000mm de la o distanță de tragere de 2km.

Al doilea tip este proiectilul exploziv cu fragmentare Telnik care poate fi inițiat de la distanță de către echipajul tancului. Despre racheta  antitanc 9K119 Refleks se știe că este dirijată pe fascicul laser, are o rază de acțiune de circa 5km și poate penetra o grosime echivalentă a blindajului de 500mm. 

Comparativ cu versiunea originală, T-90M are un design complet modificat al turelei, aceasta fiind realizată numai din plăci de oțel sudate și prevăzută cu blindajul modular reactiv-exploziv (ERA) Relikt, care acoperă partea frontală și părțile laterale ale blindatului. Se spune despre Relikt că asigură protecția din toate direcțiile și poate detona proiectilele antitanc adverse la un metru față de blindaj.

În plus, turela mai dispune de un blindaj suplimentar împotriva loviturilor cumulative ușoare lansate din aruncătoarele portative. Noul T-90M este echipat cu sistemul de conducere a focului Kalina, precum și cu stația de luptă acționată de la distanță Kord-MT prevăzută cu o mitralieră antiaeriană calibru 12,7 mm.

Greutatea tancului, gata de luptă, ajunge la circa 50 tone, fiind acționat de un motor care dezvoltă o putere de 1.130 CP și care asigură o viteză maximă de 60km/h și o autonomie de 550km.  

Sursă foto: Uralvagonzavod (T-90M)

Lasă un răspuns