Estonia va achiziționa aruncătoare antitanc Carl-Gustaf M4

Forțele armate estoniene au semnat recent un acord cadru cu firma suedeză Saab pentru livrarea a 250 de aruncătoare antitanc portative fără recul Carl-Gustaf M4 cal. 84mm. Valoarea contractului se ridică la 11 milioane de dolari, iar livrările se vor derula în perioada 2021-2022.

Carl-Gustaf M4 reprezintă ultima versiune a acestui sistem portativ, fiind compatibil cu sistemele de ochire inteligente și tehnologiile viitoare, cum ar fi muniția programabilă. De la lansarea noului aruncător în 2014, compania suedeză a semnat contracte cu 14 țări pentru livrarea M4. Armata estoniană (7.000 militari) dispune în prezent de o versiune mai veche a aruncătorului suedez, comandată în urmă cu 20 de ani.

Carl-Gustaf M4 are o lungime de 1m, o bătaie de 400m împotriva țintelor în mișcare și o cadență de tragere de 6 lovituri/min.

În noiembrie 2019, companiile Saab Dynamics și Raytheon Missile Systems au finalizat tragerile de testare ale primei muniții dirijate pentru acest aruncător denumită GCGM (Guided Carl-Gustaf Munition).

GCGM dispune de un sistem de dirijare semiactiv laser – SAL (Semi-Active Laser), dezvoltat de Raytheon, are o bătaie eficace între 30 m și 2.000 m (dublu față de bătaia cu muniția standard) și o eroare circulară probabilă de sub 1 m. Testele au verificat și posibilitatea instalării unor tehnologii alternative pentru capul de dirijare (ex. IIR – Imaging InfraRed/Imagine IR), precum și pentru tipul încărcăturii de luptă împotriva unor diferite tipuri de ținte.

Având la bază conceptul Saab de fabricare a unei muniții ultraușoare – ULM (Ultra-Light Munition), GCGM are o greutate de 6,8 kg și un cap de luptă cu încărcătură cumulativă în tandem dezvoltată special pentru tragerea cu aceste aruncătoare.

Datorită motorului rachetă care nu degajă fum și tragerii silențioase – motorul rachetă se inițiază după lansare – care nu demască poziția de tragere, GCGM poate fi trasă și din spații închise – FFE (Fire From Enclosure), iar timpul de zbor pentru o țintă aflată la 2.000 m este de sub 12s.

La nivel mondial toate variantele aruncătorului Carl-Gustaf sunt în dotarea a peste 40 de țări.

Sursă foto: Saab (M4)

Lasă un răspuns