Noua generație de submarine nucleare franceze

Ministrul francez al Apărării a anunțat recent lansarea programului submarinului cu propulsie nucleară purtător de rachete balistice din generația a III-a denumit SNLE-3G (Sous-Marin Nucléaire Lanceur d’Engins de Troisieme Génération). Noiel submarine SNLE-3G vor intra în dotarea Forței franceze de descurajare nucleară începând cu anul 2035 și vor fi menținute în activitate până în anii 2080-2090.

Cele patru submarine ale noii clase vor înlocui actualele submarine cu propulsive nucleară purtătoare de rachete balistice din clasa Triomphant (SNLE 2G) care cuprinde tot patru nave (Le Triomphant, Le Téméraire, Le Vigilant și Le Terrible). Prima navă a clasei Triomphant a intrat în dotarea forțelor navale franceze în 1997, iar cele patru nave vor fi retrase începând cu anul 2035. Submarinul are un deplasament în imersiune de 14.200 de tone și un echipaj de 110 marinari. În afară de armamentul nuclear, submarinele din clasa Le Triomphant mai transportă torpile F17 și rachete antinavă Exocet SM39 care pot lansate din cele patru tuburi lanstorpile.  

Prima navă a noii clase SNLE-3G va intra în serviciul activ în anul 2035, urmând ca celelalte trei să fie livrate într-un ritm de o navă la fiecare cinci ani, programul fiind planificat a se încheia în anul 2050. Costul programului SNLE 3G este estimat la circa 40 miliarde de euro.

Intenția forțelor navale franceze este de a menține permanent un submarin în patrulare pe mare, și a doua navă fie în patrulare sau în alertă. Celelalte două nave ale clasei rămase se vor afla în întreținere/reparații. Durata serviciului pe mare pentru fiecare navă este de trei luni, iar toate navele vor fi dislocate în baza navală de la Île Longue.

Noile nave vor avea dimensiuni puțin mai mari decât cele aparținând clasei Triomphant și vor dispune de o amprentă acustică și magnetică redusă. Navele vor avea un echipaj de circa 100 de militari și vor fi echipate cu 16 rachete nucleare M51. SNLE 3G vor fi propulsate de același reactoare nucleare K15 care echipează submarinele din clasa Barracuda.  

Fiecare rachetă M51 transportă între 6 și 10 capete de luptă termonucleare multiple cu dirijare independentă MIRV (Multiple Independently targeted Reentry Vehicle) de tip TN 75, care sunt în curs de înlocuire cu noul cap nuclear oceanic – TNO (Tête Nucléaire Océanique) din 2015. Capetele de luptă nucleare dispun de capabilitatea de manevră în timpul zborului – MARV (MAneuverable Re-entry Vehicle) în scopul evitării potențialelor sisteme de apărare antirachetă.

Raza de acțiune a rachetei se situează între 8.000 și 10.000km, iar viteza atinge pe porțiunea finală a traiectoriei Mach-25. TNO are o putere a exploziei nucleare estimată la 150kt și o eroare circulară probabilă (CEP/ Circular Error Probability) de 150m. Rachetele nucleare M51 dispun de un motor cu trei trepte, cântăresc 52 de tone și au o lungime de 12m și un diametru de 2,3m.

În afară de cele patru submarine franceze, NATO mai dispune de cele patru submarine britanice cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice din clasa Vanguard (echipate cu 16 rachete Trident II D5 fiecare cu trei capete nucleare) și 14 nave americane din clasa Ohio (echipate cu 24 rachete Trident II D5 fiecare cu 12 capete nucleare W76 sau W88).

 

Sursă foto: EDR (SNLE 3G)

Lasă un răspuns