Senzorul spațial de urmărire a rachetelor balistice și hipersonice

Oficialii Agenției americane pentru apărarea antirachetă – MDA (Missile Defence Agency) au anunțat că a fost semnat un contract în valoare de 55 mil. $ cu compania Northrop Grumman Aeronautics Systems din Redondo, California pentru dezvoltarea Senzorului spațial de urmărire a rachetelor balistice și hipersoniceHBTSS (Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor) – Faza a II-a.

Programul HBTSS urmărește dezvoltarea unor sateliții de cercetare amplasați pe orbita joasă a Pământului pentru acoperirea la nivel global în scopul descoperirii, urmăririi și interceptării rachetelor balistice și hipersonice (care pot depăși viteze de peste Mach-5, adică peste 6.100km/h). Specialiștii companiei americane vor demonstra capabilitățile HBTSS în cadrul unui test desfășurat în spațiu cu un prototip, iar ulterior programul va lansa și testa echipamentele pe orbită.

Inițial, HBTSS va avea misiunea de descoperire, urmărire și identificare a țintelor balistice și hipersonice, iar ulterior va fi înglobat în viitoarea infrastructură de senzori eșalonată pe mai multe niveluri a Agenției de dezvoltare spațialăSDA (Space Development Agency), care va include sute de sateliți amplasați pe orbita joasă a Pământului (LEO) și care vor comunica și colabora între ei pentru descoperirea și urmărirea armelor adverse.   

Sateliții HBTSS vor dispune de senzori cu câmp mare de observare legați în rețea pentru descoperirea și urmărirea țintelor pe uscat, pe mare, în aer și în spațiu. Totodată, HBTSS va fi unul din zecile de sateliți echipați și cu senzori cu câmp mediu de cercetare care vor furniza date de tragere pentru sistemele viitoare  destinate interceptării rachetelor balistice și hipersonice.

Combinarea senzorilor cu câmp mediu și larg de cercetare este necesară pentru urmărirea vehiculelor planor hipersonice – HGV (Hypersonic Glide Vehicles) rusești Avangard sau chinezești Starry Sky-2 care, în prezent, pot zbura și manevra fără probleme în interiorul zonelor acoperite de radarele și senzorii de  cercetare dispuși la sol.  

Sistemele actuale de apărare antirachetă nu sunt în măsură să urmărească și să lovească armele hipersonice, datorită vitezei extrem de mari, altitudini joase de zbor și manevrabilității. Lansarea primilor sateliți HBTSS se va desfășura în iulie 2023.

 

Există două categorii de arme hipersonice: vehiculele planor hipersoniceHGV (Hypersonic Glide Vehicles) și rachetele de croazieră hipersoniceHCM (Hypersonic Cruise Missiles).

Atât HGV cât și HCM combină armonios manevrabilitatea unei rachete de croazieră cu viteza unei rachete balistice. Însă, spre deosebire de rachetele balistice intercontinentale, care zboară pe traiectorii balistice predictibile și la altitudini mai mari, armele hipersonice au traiectorii de zbor imprevizibile, zboară la altitudini mai mici și cu viteze mai mari. Caracteristicile tehnico-tactice arată în mod clar că aceste arme dispun de potențialul de depăși actualele sisteme de apărare antirachetă cu dislocare terestră sau dispuse pe nave.

Rachetele de croazieră hipersonice zboară la o altitudine mai joasă decât vehiculele planor hipersonice (20-30km) și dispun de o rază de acțiune mai mică deoarece trebuie să transporte combustibil, un dezavantaj compensat de faptul că sunt descoperite mult mai târziu de sistemele de radiolocație adverse.

Avangard este un vehicul planor hipersonic capabil să transporte un vector nuclear de până la 2 Mt. Avangard a fost testat cu succes de două ori în 2016 și o dată în 2018 când a atins o viteză de peste Mach-20 (unele surse sugerează chiar Mach-27!) și a lovit o țintă situată în peninsula Kamceatka la 6.000 km distanță. Planorul este transportat și lansat în spațiu utilizând, ca vector purtător și de lansare, o rachetă balistică SS-19 Stiletto.

După ejectarea acestuia din vehiculul purtător, planorul coboară în atmosferă și se îndreaptă spre țintă cu viteze hipersonice. În decembrie 2019, Rusia a declarat că primele două sisteme Avangard, instalate pe rachete SS-19 au fost operaționalizate, deși mai  mulți experți se îndoiesc de veridicitatea acestui anunț.

 

Sursă foto: HBTSS (Northrop)

Lasă un răspuns