Slovenia instalează rachete Spike LR pe vehicule JLTV

Forțele armate slovene au finalizat recent cu succes o tragere demonstrativă cu rachete antitanc dirijate SPIKE LR dezvoltate de firma israeliană Rafael. Slovenia a selecționat racheta Spike pentru a fi instalată pe cele 38 de vehicule Oshkosh JLTV care vor fi livrate în 2021.

Toate vehiculele vor dispune de stația de luptă comandată de la distanță (RWS) Protector, dezvoltată de firma norvegiană Konsberg, echipată cu o mitralieră grea cal. 12,7mm și un lansator de rachete antitanc Spike LR. Racheta Spike LR a MAI executat trageri demonstrative de pe un vehicul JLTV în iunie 2019. Slovenia dispune în prezent de rachete Spike LR, dar poate opta în viitor pentru modernizarea acestora la nivelul Spike LR2. Noua versiune a fost deja selectată de șase națiuni, inclusiv trei membri NATO – Germania, Slovacia și Letonia.       

Ca și celelalte variante de lansatoare Spike, integrarea rachetei în cadrul RWS Protector include posibilitatea modernizării la nivelul Spike LR2, o rachetă din generația a V-a cu o greutate de 13,4kg și o rază de acțiune de până la 5,5km.

Prin integrarea senzorilor electronooptici multicolori și a capetelor de căutare în cadrul lansatorului și rachetei Spike LR2 se asigură identificarea și urmărirea precisă a țintei prin intermediul unei terțe părți, toate echipamentele fiind conectate în rețea.     

Această nouă capabilitate de comunicare în rețea și de angajare a țintelor descoperite în adâncimea dispozitivului forțelor adverse permite trupelor proprii lovituri de precizie la distanțe mari de tragere și dincolo de raza vizuală a operatorului.

În timpul aceleiași trageri, au mai fost executate trageri cu rachete Spike folosind noul lansator portativ digital cu unitate integrată de dirijare și lansare – ICLU (Integrated Control Launch Unit), care parte a procesului de tranziție al tuturor țărilor care folosesc rachete Spike către noile lansatoare digitale optimizate pentru asigurării comunicării în rețea – NCW (Network Centric Warfare) și rachetele Spike LR2 din generația a V-a. 

România a achiziționat în perioada 2015-2017, circa 3.000 de rachete Spike în valoare de peste 150 milioane de euro, în diferite variante: Spike LR – în cadrul instalației de lansare (cu 2 rachete containerizate) montate pe turela OWS-25 R de pe mașina de luptă a infanteriei MLI-84  M ”Jderul” (2.000 buc. achiziționate, având o bătaie de 4 km și o putere de perforare de 700 mm blindaj laminat omogen echivalent – RHA/Rolled Homogenous Armor); Spike ER – care echipează elicopterul destinat luptei antitanc IAR-330 Puma SOCAT (1.000 buc. achiziționate, având o bătaie de 8 km și o o putere de perforare de 1.000 mm (!) blindaj laminat omogen echivalent) și Spike MR, varianta portativă, cu bătaie de 2 km.

Diferitele variante ale rachetei antitanc Spike au fost produse în peste 30.000 de exemplare și sunt utilizate de 33 de armate ale lumii, dintre care 18 țări NATO. Peste 5.000 de rachete Spike au fost trase în cadrul unor operații și în timpul antrenamentelor și demonstrațiilor. 

Sursă foto: MOD Slovenia (Spike LR)

Lasă un răspuns