Aruncătoarele autopropulsate finlandeze NEMO dispun de o nouă capabilitate

Firma finlandeză Patria Group, producătorul sistemelor autopropulsate cal. 120mm NEMO, a anunțat că aceste aruncătoare dispun în prezent de o nouă capabilitate fiind în măsură să execute focul prin ochire directă (când vede obiectivul) și indirectă, atât de pe loc cât și din mișcare.

Noua capabilitate permite unităților de artilerie echipate cu aceste sisteme să execute misiunile de foc în timpul deplasării (”fire-on-the-move”) spre o nouă poziție de tragere și evitarea focului de contrabaterie.

Părăsirea rapidă a poziției de tragere și deplasarea la cel puțin 500m de locația inițială este un factor vital pentru a supraviețui focului de contrabaterie executat  de artileria adversă. Chiar și pentru un adversar cu sisteme avansate (să zicem Rusia), care dispune de radare de descoperire a pozițiilor de tragere a artileriei și sisteme de calculare rapidă a elementelor de tragere pentru executarea focului de contrabaterie, îi sunt necesare mai multe minute pentru deschiderea focului sau dirijarea dronelor de cercetare spre acel raion de tragere.  

Sistemul de aruncător cal. 120mm NEMO (NEMOrtar/Noul aruncător) este montat pe un vehicul 8×8 Patria AMV și este destinat executării misiunilor de foc prin ochire directă și indirectă. Există și o versiune mai grea – sistemul de aruncător de bombe cu tehnologie avansată AMOS (Advanced MOrtar System) care dispune de o turelă cu două țevi cal. 120mm.       

NEMO este prevăzut cu o turelă fără echipaj, operată de la distanță, în greutate de 1.900 kg, care poate fi montată pe majoritatea transportoarelor blindate (șenilate sau pe roți) sau chiar pe vase de mici dimensiuni. Distanța de tragere este de circa 10km în funcție de tipul proiectilului și încărcătura de azvârlire utilizată. Câmpul de tragere vertical este de -3⁰ – 85⁰, iar cel orizontal de 360⁰.

Aruncătorul este înzestrat cu o țeavă lisă cu o lungime de 3m și dispune de un sistem automat de instalare în poziția de tragere (punere în baterie) și semiautomat de încărcare a muniției pe la culată, cu acționare electrică, iar sistemul de recul este hidropneumatic.  

Unitatea de foc a sistemului NEMO este de 50-60 de lovituri: explozive, fumigene, de iluminare sau cargo (cu submuniții). Regimul de foc maxim este de 10 lovituri/min., iar firma finlandeză asigură că se poate atinge o cadență de 3 lovituri în 12 secunde. Cadența de tragere susținută este de 6 lovituri/min.

Fiind echipat cu calculator de conducere a focului și mecanisme automate de încărcare și ochire, NEMO poate executa misiuni de tragere de lovituri multiple cu impact simultan – MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact), care constau în executarea focului cu mai multe proiectile (5 pentru NEMO), în succesiune rapidă, cu traiectorie și durată de zbor diferite, astfel încât să aibă impactul la țintă în același timp. Având două țevi cal. 120mm, AMOS poate trage până la 16 lovituri într-o misiune MRSI.

Timpul de pregătire pentru tragere este mai mic de 30 sec. iar părăsirea poziției de tragere se poate efectua în mai puțin de 10 sec. – factor esențial pentru evitarea focului de contrabaterie și care permite sistemului utilizarea fără probleme a tacticilor ”shoot and scoot” (”trage și pleacă din poziția de tragere”).      

Vehiculul Patria AMV asigură protecția echipajului (comandant, șofer, ochitor și încărcător) împotriva armamentului ușor de infanterie (cal. 7,62mm) și a schijelor, precum și protecția NBC. Vehiculul este echipat cu motor diesel Scania DI12 (de 490/540 CP în funcție de versiune) care asigură o viteză de deplasare pe șosele de peste 100 km/h și o rază de acțiune de peste 800 km.

NEMO/AMOS se află în dotarea forțelor armate din Finlanda (18 sisteme AMOS), Arabia Saudită (36 de turele pentru vehiculele blindate LAV-II ale Gărzii Naționale), Slovenia (12 sisteme NEMO), Suedia (50 sisteme AMOS) și Emiratele Arabe Unite (integrate pe 12 platforme navale).

 

Sursă foto: Patria (Nemo)

Lasă un răspuns