Vehicule blindate Gidran pentru Ungaria

Forțele terestre maghiare au anunțat recent că au primit primul lot de vehicule blindate 4×4 Gidran din Turcia. Lotul face parte din comanda de 40 de vehicule blindate care vor fi  achiziționate de armata ungară în urma unui contract semnat în acest an.

Gidran reprezintă versiunea modernizată a vehiculului blindat Ejder Yalcın dezvoltat de compania turcească Nurol Makona. Noua versiune a vehiculului este echipată cu o stație de luptă stabilizată comandată de la distanță – SARP (Stabilized Advanced Remote Weapon Platform), care poate fi dotată cu o mitralieră cal. 7,62/12,7mm și un lansator de grenade automat cal. 40mm.

Ejder Yalcin este o platformă modulară care dispune de mobilitate și o protecție sporită, fiind proiectată pentru a asigura cerințele operaționale ale forțelor care acționează în orice zonă de operații, inclusiv cele urbane. O serie de elemente constructive cum ar fi designul cutiei blindate în forma literei V, integrarea unor plăci blindate pe podea vehiculului, precum și modul de dispunere a desantului de infanterie, asigură un grad ridicat de protecție împotriva minelor și dispozitivelor explozive improvizate similar MRAP. Vehiculul poate transporta 11 militari și o încărcătură de până la 4 tone.    

Versiunea Ejder Yalcin poate fi configurată ca vehicul de securitate și supraveghere a frontierei, apărare antiaeriană, cercetare, comandă și control, cercetare geniu și descoperirea minelor și a dispozitivelor explozive improvizate, transport trupe, cercetare CBRN, ambulanță blindată, etc.

La începutul anului 2017, firma Nurol Makina a câștigat primul contract pentru livrarea vehiculelor  4×4 Ejder Yalcın Block III, iar ulterior au urmat comenzi din Uzbekistan, Qatar, Senegal și  Sudanul de Sud.

 

În decembrie 2018, partea maghiară a semnat un contract cu compania germană Krauss-Maffrei Wegman Corporation (KMW) pentru furnizarea a 44 de tancuri Leopard 2A7+ și a 24 de obuziere autopropulsate cal. 155mm PzH2000. Tancurile vor fi livrate până în anul 2025 și vor echipa noua divizie mecanizată care va fi înființată în 2028. Până atunci 12 (după alte surse 10) tancuri Leopard 2A4, care vor fi livrate în perioada următoare, vor servi ca platforme de antrenament pentru pregătirea echipajelor maghiare.

Un alt contract, în valoare de 2 miliarde de euro, vizează livrarea a 218 de mașini de luptă pentru infanterie Lynx KF41 de către firma germană Rheinmetall. Primele 46 vehicule vor fi fabricate în Germania, iar celelalte 172 vor fi produse în Ungaria începând cu anul 2023. Cele 24 de obuziere autopropulsate cal. 155mm PzH2000 vor înlocui obuzierele tractate D-20 cal. 152mm (31 buc.)

Forțele terestre (circa 10.000 militari) vor mai achiziționa poduri de asalt Leguan-2 (dezvoltat tot de KMW și instalat pe șasiu de Leopard 2, în serviciul a 14 țări) și vehicule de recuperare/evacuare tehnică de luptă sau specializate de geniu WiSENT-2 (pe șasiu de Leopard 2, în serviciul a 4 țări) 

Pentru forțele  aeriene maghiare (6.000 de militari) au fost semnate contracte cu Airbus pentru livrarea a 16 elicoptere de transport multirol H-225 și 20 de aparate ușoare H-145 destinate forțelor speciale (Brigada 2 forțe pentru operații speciale ”Vitez Bertalan Arpad” din Szolnok).

În august 2019 Departamentul american al apărării a aprobat vânzarea către Ungaria a 180 de rachete aer-aer cu tehnologie avansată și rază medie de acțiune – AIM-120C-7 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), împreună cu pachetul de sprijin logistic și tehnic aferent, în valoare de 500 mil. $, pentru echiparea aparatelor Gripen.

Ungaria dispune de rachete antiaeriene portative MISTRAL cu rază scurtă de acțiune care se află în prezent în dotarea Franței și a altor 31 state, printre care și Serbia, care în iulie 2019 a comandat 18 lansatoare și 50 de rachete.

Mai mult, capabilitățile antiaeriene vor fi întărite prin achiziționarea de sisteme norvegiene de rachete sol-aer cu tehnologie avansată – NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile Systems), având rază medie de acțiune, dezvoltate de firmele Kongsberg (Norvegia) și Raytheon.     

Forțele aeriene vor mai fi echipate cu 3 avioane de transport A319 de la Airbus și 2 avioane de transport Falcon 7X dezvoltate de Dassault, până în prezent fiind livrate un aparat Falcon 7X și 2 aparate A319. Flota de elicoptere de fabricație rusă Mi-17 și Mi-24 vor fi modernizate în Rusia și vor rămâne în dotare până în 2023-2024, când noile elicoptere de la Airbus vor intra în serviciul activ al armatei ungare. 

 

Sursă foto: twitter (Gidran și Lynx KF41)

Lasă un răspuns