Tunul cu rază lungă de acțiune ERCA a atins o bătaie de 70km

Forțele terestre americane au tras trei proiectile dirijate pe porțiunea finală a traiectoriei M982A1 Excalibur dintr-un prototip al Tunului cu rază lungă de acțiuneERCA (Extended Range Cannon Artillery), în data de 19 decembrie a.c., reușind după ultima lovitură să atingă o bătaie de 70km.

Pentru tragere a fost folosit un prototip XM1299 – o modernizare a obuzierul autopropulsat M109A7 dezvoltat de compania BAE Systems care include o gură de foc cal. 155mm cu o lungime de 9,1m în măsură să tragă proiectile Excalibur cu modificări ale software-ului. În timpul tragerii au fost evaluate diferite configurații ale încărcăturii de azvârlire.

M 982 Excalibur este un proiectil dirijat de artilerie calibru 155mm, destinat nimicirii personalului sau a tehnicii blindate (tancuri, mașini de luptă a infanteriei, transportoare blindate pentru trupe, etc) dispuse la distanțe de peste 50 km. Excalibur poate fi tras din gurile de foc calibru 155mm, cu lungimii ale țevii de 39 și 52 calibre (7m și, respectiv, 8m), bătaia maximă atingând 40 km și, respectiv, 57 km.

Proiectilul are o greutate de 48kg și poate conține încărcătură de luptă explozivă, 65 de submuniții multirol antiinfanterie/antiblindate – DPICM (Dual-Purpose Improved Conventional Munitions) sau două submuniții antitanc cu dirijare complet autonomă SADARM (Sense And Destroy ARMor). A fost utilizat pentru prima oară în luptă în teatrul de operații din Irak în mai 2007, iar în Afganistan, în februarie 2012, a nimicit un grup de talibani situat la distanța de 36km.

Dirijarea proiectilului se realizează cu ajutorul GPS sau semiactiv laser – SAL (Semi-Active Laser) în zonele în care nu există semnal GPS sau acesta este bruiat. Un singur proiectil Excalibur poate lovi cu precizie o țintă asupra căreia sunt necesare 10-50 de proiectile standard, eroarea circulară probabilă situându-se undeva în intervalul 2-5m.

În afară de PzH 2000, printre sistemele de artilerie care pot executa trageri cu M 982 Excalibur se numără obuzierele autopropulsate AS-90 (produs de Marea Britanie), Archer (Suedia), CAESAR (Franța), G6 (Africa de Sud), K9 Thunder (Coreea de Sud), M-109 Paladin (SUA), precum și cele tractate M198 și M777 (SUA).

Până în prezent, proiectilul M 982 Excalibur a mai fost achiziționat de India, Țările de Jos (Olanda), Australia, Canada, Suedia și SUA.

 

 

 

Sursă foto: US Army (ERCA și Excalibur)

Lasă un răspuns