Prima tragere cu o rachetă MMP de pe un vehicul Sabre al forțelor speciale franceze

Compania MBDA a efectuat prima tragere cu o rachetă din generația a V-a MMP (Missile Moyenne Portée/rachetă cu rază medie de acțiune)) de pe un vehicul ARQUUS Sabre al forțelor speciale franceze, în cadrul unei trageri desfășurate în poligonul Canjuers, din sudul Franței.

Sistemul de rachete MMP a fost livrat armatei franceze la sfârșitul anului 2017, înlocuind rachetele antitanc dirijate Milan și Javelin din dotarea trupelor terestre și a celor pentru operații speciale, precum și rachetele antitanc Hot din dotarea trupelor de cercetare franceze. Racheta a fost folosită în luptă și testată în condiții deșertice, tropicale, muntoase și arctice.

MMP este rachetă ușoară (15 kg), modernă, complet autonomă (”fire and forget”), cu o rază de acțiune de peste 4 km și care dispune de un cap de căutare dual (IR nerăcit și o cameră video cu  utilizare în condiții de iluminare scăzută). Dotată cu o magistrală de date duală bazată pe fibră optică, imună  la bruiaj, aceasta permite controlul și intervenția operatorului (”man-in-the-loop”) în timpul tragerii, precum și evaluarea efectelor loviturilor la țintă prin intermediul camerei video dispusă în capul de căutare al rachetei.       

Angajarea țintei se poate face atât frontal, cât și prin lovirea părții superioare a obiectivului (turela unui tanc, de exemplu) prin procedeul fixării pe țintă după lansare – LOAL (Lock-On After Launch) sau fixarea țintei înainte de lansare – LOBL (Lock-On Before Launch).  

MMP poate fi perfect adaptată pentru vehiculele terestre cu sau fără echipaj și dispune de capabilitatea de a angaja ținte prin ochire indirectă (dincolo de raza vizuală a operatorului) prin intermediul legăturilor digitale în rețea sau prin imaginile furnizate de sistemele aeriene miniaturizate fără echipaj, fapt ce permite integrarea armonioasă și cooperarea eficientă a MMP cu alte sisteme și senzori din teren, reducând la minim riscul pierderilor colaterale.     

Încărcătura de luptă a rachetei (antitanc, antipersonal sau antiinfrastructură) poate distruge o gamă largă de ținte de la tancuri, chiar cele dotate cu blindaj reactiv (datorită încărcăturii cumulative în tandem și atacului de sus a turelei), la personalul adăpostit în lucrări de fortificații sau clădiri.

Sursă foto: MBDA (MMP)

Lasă un răspuns