Un nou sistem de armă laser rusesc

O serie de imagini difuzate pe diferite canale de media sociale, aparent din greșeală, prezintă un nou sistem rusesc de armă laser la un eveniment desfășurat în uzina NPO din Sankt Petersburg. Noul sistem de armă laser este destinat descoperirii, urmăririi și lovirii țintelor aeriene – în special a dronelor – până la o distanță de 5km.   

Noul sistem de armă laser mobil face parte din categoria armelor cu energie dirijată –DEW (Directed Energy Weapons) și utilizează un laser chimic oxigen-iod – COIL (Chemical Oxygen-Iodine Laser). Alegerea COIL este determinată, probabil, de simplitatea constructivă și riscurile mici în exploatare.  

 

Dezvoltarea sistemelor de arme laser a înregistrat un progres remarcabil fiind în măsură să contracareze o gamă de amenințări asimetrice. Faptul că aceste arme dispun de un  ”încărcător” cu un număr imens de lovituri (atâta timp cât există energie), precum și costul redus al acestora (doar 1$/lovitură), reprezintă o noutate absolută în lumea militară, neobișnuită cu ”chilipiruri” sau cu un raport cost/beneficii extrem de favorabil, dacă ne uităm la prețurile exorbitante ale echipamentelor militare actuale (la care se adaugă costurile logistice, de pregătire a personalului sau mentenanța). 

Până de curând, rolul echipamentelor și aparaturii laser era mai degrabă pasiv, fiind limitat la a furniza iluminarea, marcarea și urmărirea țintelor pentru armele cu dirijare semi-activă laser, măsurarea distanțelor, precum și asigurarea corecției pe traiectorie pentru rachetele antitanc dirijate pe fascicul laser sau proiectilele de artilerie/bombele de aruncătoare.

Testele au arătat că aceste sisteme de arme instalate pe diferite platforme au potențialul de a schimba în viitorul nu prea îndepărtat radical peisajul câmpului de luptă la nivel tactic și chiar operativ prin neutralizarea unei game largi de amenințări și asigurând o protecție eficientă a forțelor, tehnicii de luptă, echipamentelor și infrastructurii proprii.   

Ca de obicei, SUA sunt în poll-position, derulând cele mai multe și mai ambițioase programe, dar nu trebuie omise nici proiectele desfășurate în Rusia, Germania, China, Israel sau Marea Britanie.     

 

În martie 2018 președintele Rusiei a dezvăluit existența sistemului de armă laser PERESVET care a fost declarat operațional în luna decembrie 2018 fără a se furniza fotografii sau imagini în acest sens. PERESVET este instalat pe un trailer având performanțe similare cu Sistemul de armă laser AN/SEQ-3 – LaWS (Laser Weapon System) instalat pe nava USS Ponce asigurând distrugerea dronelor mici, perturbarea funcționării senzorilor și avarierea țintelor ușor protejate.

Detalii suplimentare despre PERESVET au mai apărut în luna iulie 2018 când s-a dezvăluit că acesta poate perturba funcționarea senzorilor electronooptici care echipează sateliții de cercetare plasați pe orbita joasă a Pământului (LEO) sau pe sistemele aeriene fără echipaj (UAV). Mai mult, se pare că PERESVET este dislocat în bazele de rachete balistice intercontinentale – ICBM, ceea ce înseamnă că o altă misiune a acestora este de perturba observarea mijloacelor spațiale de cercetare asupra lansărilor de rachete.

Capabilitățile pretinse de constructorii ruși ai companiei Ruselectronics pentru sistemul laser 5P-42 Filin sunt remarcabile și, în același timp, terifiante. Sistemul este destinat să neutralizeze sistemele de ochire ale adversarului pe timp de noapte în scopul împiedicării acestuia să execute o tragere precisă asupra obiectivelor proprii. În plus, sistemul este capabil să neutralizeze aparatura de vedere pe timp de noapte, telemetrele laser, complexele de rachete antitanc dirijate, precum și alte sisteme de electronooptice. A fost dezvăluit în premieră în decembrie 2018, iar versiunea navală este instalată la bordul fregatelor purtătoare de rachete din clasa Admiral Gorshkov.

 

 

 

Sursă foto: NPO (sistem laser)

Lasă un răspuns