Blindatul rusesc Terminator a intrat în serviciul activ

Ministerul rus al Apărării a anunțat că primul lot de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor, denumit Terminator, a fost predat Diviziei 90 tancuri din regiunea Celiabinsk.  

Misiunea vehiculului este de a furniza sprijin cu foc pentru unitățile de tancuri aflate în ofensivă, inclusiv în zonele urbane, prin neutralizarea forței vii sau a punctelor de foc în care sunt dispuse sistemele de rachete antitanc dirijate. Datorită armamentului diversificat, blindatul rusesc este în măsură să lovească vehiculele inamice protejate de blindaj ușor, alte tancuri și chiar elicoptere sau avioane care evoluează la mici înălțimi.

Perioada de cercetare-dezvoltare s-a întins pe mai mulți ani, prima versiune a vehiculului dispusă pe șasiu de T-72 a fost prezentată în 2002, iar ulterior blindatul a suferit mai multe modificări în privința armamentului și a șasiului, fiind introdus în luptele din Siria în anul 2017.

Dispus în prezent pe șasiul tancului T-90, Terminator are o greutate de 44 tone, un echipaj de cinci militari (comandant, mecanic și trei ochitori) și o rază de acțiune de 550km.

Vehiculul dispune de un grad de protecție similar tancurilor pe care le însoțește în luptă prin blindaj pasiv și activ-reactiv, iar în interior sunt montate plăci de kevlar.

Armamentul este dispus pe exteriorul unei turele și constă din două tunuri automate 2A42 cal. 30mm (unitate de foc 900 de lovituri), o mitralieră PKT cal. 7,62mm (cu 2.000 de lovituri), două aruncătoare de grenade comandate de la distanță AGS-30 cal. 30mm (cu 600 de lovituri) și patru rachete antitanc dirijate ATAKA-T.

Tunurile automate utiliza proiectile explozive-trasoare (HE-T), perforante cu manșon detașabil (APDS), perforante-trasoare (AP-T) și explozive cu fragmentație (HE-FRAG). La rândul lor rachetele antitanc dirijate ATAKA-T pot fi echipate cu încărcături de luptă cumulativă în tandem, explozivă cu fragmentație sau termobarică.

Complexul antitanc ATAKA-T poate lovi ținte dispuse până la 6km, iar datorită sistemului computerizat de conducere a focului vehiculul poate angaja simultan trei ținte, ochirea pentru fiecare sistem de armament fiind independentă.

 

Sursă foto: Uralvagonzavod (Terminator)       

Lasă un răspuns