Lansarea unei bombe nucleare inerte de la bordul unui F-35 DCA

La doar câteva luni după difuzarea în anul 2019 a primelor fotografii cu testarea bombelor nucleare gravitaționale B61-12 la bordul avioanelor F-35 – DCA (Dual Capable Aircraft) cu dublă capabilitate (convențională și nucleară), Sandia National Laboratories a anunțat că un avion F-35 a lansat, în premieră, o bombă nucleară inertă B61-12 din cameră de luptă internă în timpul zborului supersonic.  

Conform comunicatului de presă al firmei americane, testul a avut loc în data de 25 august 2020, bomba fiind lansată de la circa 3.500m deasupra poligonului Tonopah și lovind zona țintei după un zbor de 42s.      

La începutul acestui an, au mai fost finalizate testările pentru integrarea bombei nucleare la bordul avioanelor multirol F-15 Strike Eagle și bombardierelor strategice cu suprafață redusă de reflexie B-2A Spirit. Certificarea nucleară a avioanelor F-35 DCA se va realiza până în ianuarie 2023.  

B61-12 reprezintă ultima versiunea modernizată a bombelor B61, destinată pentru înlocuirea modelelor B61-3/4/7/10, iar împreună cu bombele nucleare B83 vor rămâne singurele bombe nucleare gravitaționale din dotarea SUA.   

Noua generație – B61-12 – este prevăzută cu sistem de dirijare precis, rază de acțiune extinsă, ampenaj posterior pentru sporirea preciziei, precum și posibilitatea selectării puterii de explozie în funcție de caracteristicile țintei (de 0,3kt, 1,5kt, 10kt și 50kt). Testele au demonstrat că noile bombe au o eroare circulară probabilă (CEP) de sub 30m și dispun de capabilitate de penetrare și distrugere a adăposturilor/centrelor de comandă și lansare subterane.   

B61-12 va intra în producția de serie începând cu 2021 și vor fi distribuite în depozitele speciale începând cu 2024.   

Aparatele care pot fi echipate cu noua generație de bombe B61-12 sunt bombardierele strategice (cu suprafață redusă de reflexie) B-2, (viitorul) B-21 și avionul din generația a V-a F-35A, precum și F-15E, F-16 C/D și F-16 MLU, și PA-200 Tornado.

În prezent SUA dispune în Europa de circa 150 de bombe nucleare B 61-3/4 pe teritoriul a 5 state membre NATO: Italia găzduiește 20 de bombe B 61 în bazele aeriene Ghedi și Aviano; Germania are 20 de bombe în baza aeriană Buchel; Țările de Jos (Olanda) dispun în baza aeriană de 20 de bombe B61; Belgia găzduiește 20 de bombe B61 în baza aeriană Kleine Brogel, iar în Turcia (încă) se mai află 50 de bombe în baza aeriană Incirlik (la 100 de km de Siria).

Toate bombele nucleare B61-3/4 (cu o putere a exploziei de 0,3-170kt pentru B61-3 și 0,3-50kt pentru B61-4) se află în custodia forțelor americane, iar în situații de război evident, sunt montate pe avioanele cu dublă capabilitate (convențională și nucleară) ale țării gazdă (F-16 în Italia, Țările de Jos, Belgia și Tornado în Germania și Italia) pentru a fi lansate asupra obiectivelor prestabilite. Toate acestea sunt parte a aranjamentelor NATO de împărțire a responsabilităților nucleare. Alte 6 baze aeriene din 4 state dispun de facilități subterane speciale, dar fără arme nucleare depozitate: două în Turcia (Balikesir și Akinci-Murted), una în Grecia (Araxos), una în Marea Britanie (Lakenheath) și două în Germania (Ramstein și Norvenich)       

Trebuie spus că din totalul de 30 de state membre, 3 sunt puteri nucleare (SUA, Marea Britanie și Franța – ale cărei forțe nucleare nu sunt integrate structurii de comandă NATO), 5 (Italia, Țările de Jos, Belgia, Germania și, încă, Turcia) participă la împărțirea responsabilităților nucleare prin avioanele cu dublă-capabilitate, 7 (Cehia, Danemarca, Grecia, Norvegia, Ungaria, Polonia și România) participă la SNOWCAT (Support of Nuclear Operations With Conventional Air Tactics), iar celelalte nu au niciun fel de implicare în afară de participarea la lucrările Grupului de Planificare Nucleară (NPG).

Puțin mediatizată pe la noi – SNOWCAT – sprijinirea operațiilor nucleare prin misiuni aeriene convenționale – se referă la posibilitatea escortării avioanelor cu dublă capabilitate în timpul executării misiunilor de bombardament nuclear de către avioane de vânătoare ale unei țări (F-16 în cazul nostru).    

 

Sursă foto: Sandia National Labotories (F-35) 

Lasă un răspuns