Bulgaria cumpără nave de patrulare germane

Conform unor publicații online din Bulgaria, Ministerul Apărării din această țară a primit aprobarea din partea Consiliului de Miniștri pentru achiziționarea a două nave de patrulare modulare – OPV (Offshore Patrol Vessel) fabricate de compania germană Lürssen.  

Clasa OPV se referă la nave de patrulare de dimensiuni mai mici decât o corvetă și poate cuprinde nave de atac rapide, vedete torpiloare sau nave purtătoare de rachete, deși unele tipuri pot fi mai mari decât o fregată. Navele de patrulare sunt cele mai mici vase din cadrul forțelor navale, având autonomia și echipamentele necesare  pentru a executa operații navale departe de bazele proprii.  

În aprilie 2019, presa bulgară a anunțat că trei companii constructoare de nave au înaintat oferte ca răspuns la intenția Bulgariei de a achiziționa nave noi de patrulare. Astfel, compania germană Lürssen a propus clasa de nave OPV 80/85/90, constructorul italian Fincantieri clasa de corvete Abu Dhabi, iar șantierele locale MTG Dolphin a  oferit o versiune modificată a corvetei multirol K-90.    

Cerințele forțelor navale bulgare se refereau la două nave de patrulare multirol, modulare, în măsură să îndeplinească diferite tipuri de misiuni cum ar fi lupta antisubmarin și împotriva navelor de suprafață. 

Ministerul bulgar al Apărării a solicitat ca navele să fie echipate cu un tun naval cal. 76mm, rachete antiaeriene și antinavă, torpile ușoare și sisteme pentru apărarea apropiată a navei. În plus, navele trebuie să dispună de punte eliport pentru elicoptere medii. Deplasamentul navelor atinge 2.100 tone, iar echipajul va fi format din 86-90 de marinari.

Compania germană Lürssen a dezvoltat trei tipuri de OPV – 80/85/90. OPV 90 poate fi  echipată cu un tun naval de 76mm, patru instalații de lansare a rachetelor antinavă MM-40 Exocet sau RBS 15 Mk3/Mk4 sau NSM, un lansator vertical pentru rachete antiaeriene RIM-162  ESSM (Evolved SeaSparrow Missile)  sau RIM-116 RAM (bătaie 10km), două instalații pentru lansarea dipolilor reflectorizanți (MASS Rheinmetall Waffe Munition sau SWKS) pentru bruierea/dezorientarea sistemelor de dirijare ale  rachetelor antinavă adverse, două tunuri automate comandate de la distanță și două mitraliere M2HB cal.12,7mm.

Sursă  foto: Lurssen (OPV 90).  

Lasă un răspuns