SUA vor dona Bulgariei două aparate F-16 scoase din uz

Donația a fost anunțață de Ambasada SUA de la Sofia în data de 20 octombrie și cuprinde două aparate F-16 scose din uz care vor fi utilizate pentru pregătirea piloților și familiarizarea personalului de întreținere cu acest tip de avion înainte de furnizarea primelor F-16 V Block 70/72 începând cu anul 2023.   

Forțele aeriene bulgare urmează să achiziționeze, în două tranșe, 16 F-16V noi pentru echiparea unei escadrile. Prima tranșă, cuprinzând cele opt aparate F-16 (6 în simplă comandă și 2 în dublă comandă), va fi livrată în intervalul 2023- 31 ianuarie 2027. Aparatele americane vor înlocui flota de avioane de vânătoare MiG-29 (codificare NATO: Fulcrum) din care mai sunt în stare de operativitate doar patru exemplare.

La cererea părții bulgare cele două aparate vor fi transferate din baza aeriană Davis-Monhan, Arizona, unde se aflau în conservare, prin Programul privind surplusul de echipamente militare (U.S. Excess Defense Articles Program).

Ambasada SUA nu a specificat cărei variante aparțin cele două F-16 care vor fi donate, nici dacă aceste avioane sunt apte pentru zbor sau dacă vor fi utilizate doar pentru pregătirea la sol a personalului.  

Varianta F-16 V Block 70/72 dispune de un radar AESA (Active  Electronically Scanned Array/radar cu rețea de antene fazate cu baleiaj electronic de tip activ) model AN/APG-83, dezvoltat de firma Northrop Grumman, cu capabilități similare celor instalate la bordul avioanelor din generația a V-a (F-22 Raptor și F-35 Lightning II). Vor fi achiziționate și patru containere de ochire AN/AAQ-33 SNIPER .   

Pachetul care va fi livrat Bulgariei mai cuprinde 16 rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 C7 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles) și  24 rachete aer-aer AIM-9X Sidewinder, 20 de sisteme de afișare electronică/ochire montat pe cască JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System), compatibile cu ochelarii de vedere pe timp de noapte-NVG, muniție de precizie JDAM (Joint Direct Attack Munition), precum și alte echipamente de sprijin tehnic și logistic.

În plus, avionul încorporează un sistem defensiv integrat de luptă electronică cu tehnologie avansată – AN/ALQ-211 AIDEWS  (Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare System) care dispune de capabilități puternice de bruiaj activ împotriva rachetelor antiaeriene și radarelor adverse.

 

Sursă foto: USAF (F-16)

Lasă un răspuns