US Army vrea să achiziționeze sisteme de artilerie autopropulsată

Forțele terestre americane intenționează achiziționarea unui sistem de artilerie autopropulsată pentru înlocuirea pieselor de artilerie tractate din dotare. Unul din dezavantajele majore ale vechilor piese tractate este că nu pot ține pasul cu unitățile mecanizate echipate cu transportoare pentru trupe 8×8 Stryker și nu dispun de protecție prin blindaj. Unul dintre cele mai bune sisteme intrate în competiție este obuzierul autopropulsat pe roți ARCHER cal. 155mm dezvoltat de BAE Systems Bofors din Karlskoga, Suedia.     

Una din cerințele US Army este ca timpul de deschidere a focului din momentul descoperirii unei ținte să fie cât mai scurt. În cazul sistemului ARCHER, din momentul primirii coordonatelor de tragere ale țintei, se poate opri din deplasare și deschide focul în mai puțin de 20  sec. În mai puțin de 2 min. de la prima lovitură, ARCHER poate trage 5-7 proiectile, părăsește poziția de tragere și se deplasează cel puțin 500m față de locația inițială de unde a executat focul.      

Părăsirea rapidă a poziției de tragere și deplasarea la cel puțin 500m de locația inițială este un factor vital pentru a supraviețui focului de contrabaterie executat  de artileria adversă. Chiar și pentru un adversar cu sisteme avansate (a se citi Rusia), care dispune de radare de descoperire a pozițiilor de tragere a artileriei și sisteme de calculare rapidă a elementelor de tragere pentru executarea focului de contrabaterie, îi sunt necesare mai multe minute pentru deschiderea focului sau dirijarea dronelor.  

În cazul sistemelor tractate americane procesul de executare a unei misiuni de foc, de la descoperirea țintelor și până la deschiderea focului, poate dura mai multe minute. Cheia rapidității sistemului ARCHER este gradul mare de automatizare a tuturor operațiunilor care permite executarea misiunilor de foc chiar și de un singur servant (echipajul este format din trei militari).

Obuzierul autopropulsat FH77 BW – ARCHER este instalat pe șasiu Volvo A30D 6×6 (există și versiune 8×8) și dispune de o țeavă de 52 calibre (8m). Armata suedeză are în dotare 48 de sisteme ARCHER.

Fiind echipat cu calculator de conducere a focului și mecanisme automate de încărcare și ochire, ARCHER poate executa misiuni de tragere de lovituri multiple cu impact simultan – MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact), care constau în executarea focului cu mai multe proiectile, în succesiune rapidă, cu traiectorie și durată de zbor diferite, astfel încât să aibă impactul la țintă în același timp.

Obuzierul are o cadență de tragere susținută de 54 de lovituri/35min. sau o salvă de 3 proiectile în 20 sec. Unitatea de foc a obuzierului de 21 de lovituri poate fi trasă în 3,5 min.

Folosind muniția explozivă standard, ARCHER are o bătaie de până la 40km, iar utilizând proiectilele dirijate BONUS și M982 Excalibur poate atinge o bătaie de până la 35km și, respectiv, 50km.

Capabilitatea MRSI a obuzierului este de până la 6 lovituri, iar tragerea prin ochire directă se poate executa până la ținte aflate la 2km.

Forțele terestre americane intenționează să desfășoare trageri cu sistemele care vor participa la competiție în primele trei luni ale anului 2021.

 

Sursă foto: BAE Systems (Archer) 

Lasă un răspuns