Drone doborâte de un sistem rusesc de război electronic în Nagorno-Karabakh

În timpul luptelor din Nagorno-Karabakh dronele de fabricație turcească TB-2 Bayraktar utilizate de către forțele armate ale Azerbaijanului împotriva țintelor armene s-au apropiat de spațiul aerian al bazei aeriene rusești de la Gyumri.

Împotriva acestora rușii au întrebuințat sistemul de luptă radioelectronică mobil KRASUHA-4 care a reușit doborârea a nouă vehicule aeriene fără echipaj TB-2 Bayraktar prin bruierea sistemului de control al dronelor. După cum se poate observa în imaginea de mai  jos, dronele TB-2 de fabricație turcească nu prezintă urme că ar fi fost doborâte de vreun sistem de rachete/tunuri antiaeriene.

Conform presei ruse, sistemul KRASUHA-4 a fost folosit pentru prima oară în Siria la începutul acestui an împotriva dronelor ostile lansate de grupări teroriste asupra bazei aeriene Hmeymim. Sistemul a reușit să stopeze atacul unor vehicule aeriene fără echipaj lansate din zona orașului Idlib, preluând controlul asupra dronelor prin bruierea și dezactivarea sistemelor de control și dirijare.          

KRASUHA-4 este un sistem mobil de război electronic cu o rază de acțiune de circa 300km destinat să asigure bruierea radarelor și a echipamentelor de cercetare terestre și a celor   aeropurtate de avertizare timpurie și control aerian – AWACS, a platformelor aeriene de cercetare aeriană cu/fără echipaj, precum și a vehiculelor aeriene fără echipaj. În plus, raza sa de acțiune poate asigura neutralizarea sateliților adverși amplasați pe orbita joasă a Pământului.    

În teatrul de operații din Siria, considerată cea mai periculoasă zonă de război elelctronic din lume, KRASUHA-4 și-a îndeplinit cu brio misiunile, performanțele sistemului provocând îngrijorarea experților americani prin bruierea echipamentelor de comunicații terestre sau a celor instalate pe avioanele de cercetare electronică EC-130J Commando Solo.   

Totodată, Iranul a avertizat părțile implicate în conflict că va riposta în situația violării spațiului său aerian.  

De la începutul conflictului din Nagorno-Karabakh dintre Azerbaijan și Armenia unitățile rusești echipate cu sisteme de război electronic sunt în alertă permanentă.   

 

 

Sursă foto: wiki (Krasuha-4)

Lasă un răspuns