Viitorul tanc european

În anul 2021, Franța și Germania intenționează să aloce 200 mil. euro în cadrul programului MGCS destinat înlocuirii tancurilor AMX-56 Leclerc (220 buc.) și Leopard-2 (330 buc.) aflate în dotarea forțelor terestre franceze și, respectiv, germane. După  cum se știe, ambele tipuri de blindate au fost proiectate și dezvoltate în anii 1980, fiind modernizate de-a lungul timpului.

În 2012, Franța și Germania au decis lansarea unui program de colaborare denumit Sistemul principal de luptă terestrăMGCS (Main Ground Combat System) având ca obiectiv înlocuirea parcului de tancuri din dotare cu un proiect comun.

Fondurile alocate vor permite celor trei firme principale implicate în program – Nexter Systems (din Franța) și cele germane Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Rhyeinmetall AG să proiecteze în perioada 2021-2025 mai multe prototipuri demonstrative care vor îngloba diferite soluții tehnologice care vor fi implementate în cadrul viitoarelor vehicule de luptă. Prototipul final se speră a fi finalizat în 2028, iar în 2035 vor urma primele livrări la unități ale noilor tancuri.   

MGCS reprezintă în primul rând o familie de vehicule dezvoltate într-un mod similar cu cea a tancului rusesc T-14 Armata.

MGCS este în primul rând o familie de vehicule terestre (cu și fără echipaj) și aeriene (fără echipaj). Vehiculele terestre vor fi platforme grele, medii și ușoare, echipate cu diferite sisteme de armament. Coordonarea diferitelor platforme cu și fără echipaj echipate cu diferite tipuri de armament va conduce la creșterea eficienței întregului sistem, concomitent cu sporirea protecției personalului propriu, și în final la remodelarea conceptelor actuale de ducere a acțiunilor militare.   

Una din cerințele noului program MGCS este ca acesta să dispună de o gură de foc care să fie cu cel puțin 50% mai eficientă decât actualele tunuri cal. 120mm care echipează ambele tipuri de blindate – Leclerc (CN120-26) și Leopard-2 (L-55A1). Se pare că  instalarea unor tunuri cal. 130mm sau 140mm oferă cele mai bune perspective pentru obținerea unei bătai mai mari și a unei puteri superioare de perforare a blindajului.

Punctul de plecare în stabilirea acestei cerințe îl constituie echiparea noului tanc rusesc T-14 Armata cu tunul 2A82-1M cal. 125mm cu țeavă lisă și dezvoltarea unor noi proiectile perforante cu miez perforant din tungsten și uraniu sărăcit.

Programul de dezvoltare a viitorului vehicul de luptă european este estimat la 1,5 mld. euro.

Sursă foto: Rheinmetal (MGCS)

Lasă un răspuns