Noul sistem de apărare apropiată a navei RAPIDFire Naval

Viitoarele nave de patrulare oceanică care vor fi achiziționate de Forțele navale franceze în cadrul Programului Patrouilleurs Océanique vor fi echipate cu sistemul artileristic de apărare apropiată a navei RAPIDFire Naval cal. 40mm dezvoltat de firmele Nexter și Thales.

Noul sistem de apărare apropiată a navei – CIWS (Close-In Weapons System) va asigura apărarea apropiată în timpul operațiilor navale desfășurate în apele teritoariale și la distanțe mari de bazele proprii, inclusiv operații antipiraterie și de combatere a terorismului și a traficului de stupefiante.   

Conform firmelor producătoare sistemul artileristic de apărare apropiată a navei RAPIDFire Naval este capabil să angajeze amenințări cum ar fi vehicule aeriene fără echipaj (UAV), elicoptere, avioane de sprijin aerian nemijlocit, rachete de croazieră, vedete rapide, precum și  rachete antinavă care zboară la razant cu suprafața apei, ultima misiune în cooperare cu alte platforme și senzori.

RAPIDFire Naval cuprinde un tun automat cal. 40mm model 40 CTAS (Cased Telescoped Ammunition System), care utilizează muniție telescopică fără tub cartuș, un sistem optronic de conducere a focului, un încărcător cu 140 de proiectile, echipamentul de control al tunului și un sistem automat de încărcare a muniției. Tunul poate acționa integrat cu alte platforme sau în mod autonom.  

Tunul are o bătaie de 4.000m folosind proiectile fuzante împotriva țintelor aeriene – A3B (Anti-Aerial Air Burst), care cuprind sute de fragmente de tungsten, și până la 2.500m împotriva țintelor de suprafață folosind muniția standard și proiectile perforante cu manșon detașabil și stabilizare prin ampenaj – APFSDS (Armour-Piercing Fin-Stabilised Discarding Sabot).

Aparatura de vedere/ochire girostabilizată a tunului este echipată cu canale TV zi/noapte și un  telemetru laser asigură identificarea vizuală a amenințării înainte de angajare acesteia, urmărirea țintei în timpul angajării și evaluarea în timp real a interceptării. Tunul este girostabilizat, are o  greutate de circa 3tone și dispune de o cadență de tragere de 200 lovituri/min. 

Cele 10 nave de patrulare oceanică franceze vor intra în serviciul activ în perioada 2025-2029, au un deplasament de 2.000 tone și un echipaj de 40 de marinari.

 

Sursă foto: def.navy (RAPIDFire Naval)

Lasă un răspuns