Test al rachetei antinavă hipersonice Zirkon

Pe 6 octombrie a.c., Rusia a testat cu succes racheta antinavă hipersonică Zirkon de la bordul fregatei purtătoare de rachete ”Admiral Gorshov” din apele Mării Albe. Lansarea recentă este ultima dintr-o serie de teste de calificare a rachetei hipersonice dezvoltate pentru forțele navale rusești și primul test desfășurat de pe o navă de luptă pe mare.  

Conform datelor publicate, în timpul testului, distanța de zbor a fost de 450km, iar racheta a atins altitudinea maximă de 28km, apoi și-a continuat zborul pentru 4 minute și 30sec, atingând o viteză hipersonică maximă de peste Mach8.

Zircon (sau Tsirkon) este o rachetă de croazieră cu două trepte. Prima treaptă folosește un motor-rachetă cu combustibil solid pentru lansarea și accelerarea rachetei, iar a doua utilizează un statoreactor pentru a atingerea vitezelor hipersonice pentru o rază de acțiune limitată de durata de viață a statoreactorului. Dacă va fi testată și operaționalizată pe avioane într-un mod asemănător rachetei Kinzhal, prima treaptă ar putea fi eliminată. 

Dezvoltată de compania NPO-Machinostroeniya, racheta Zirkon are o lungime estimată între 8 și 11m, iar încărcătura de luptă variază între 300-400kg. Bătaia este estimată la circa 500km, dar unele  surse indică chiar și 1.000km.

Acest sistem de rachete este destinat, în principal, pentru lovirea grupărilor navale operative constituite în jurul unor portavioane. Sistemele defensive instalate pe navele NATO nu dispun în prezent de capacitatea de intercepta ținte cu astfel de viteze, timpul de reacție fiind de sub 5 minute. Chiar și în eventualitatea interceptării, fragmentele desprinse din rachetă vor fi suficient de aproape și dispun de suficientă energie pentru a avaria țintele navale.

Alte potențiale ținte ar fi sistemele antirachetă AEGIS cu dislocare terestră (AEGIS Ashore) din Polonia/Redzikowo (24 interceptoare tip SM-3 Block II A, care va fi operaționalizat în 2022) și România/Deveselu (24 interceptoare tip SM-3 Block I B, operaționalizat din iulie 2016) sau cele din SUA.

În plus, rachetele lansate de la bordul submarinelor (care se pot apropia mai mult de țintele terestre) pot lovi centre de comandă, management al luptei și integrare a sistemelor antirachetă, radare de descoperire a amenințărilor balistice, etc.

Racheta hipersonică va mai executa o serie de teste de zbor de pe nave de suprafață și submarine. Se preconizează ca submarinele de atac cu propulsie nucleară Kazan din clasa Iasen (Proiect 885M) și fregatele purtătoare de rachete din clasa ”Admiral Gorshov” (Proiect 22350) să fie echipate cu acest tip de rachete. A doua navă a clasei de fregate a fost operaționalizată în iulie 2020, iar până în anul 2027 vor fi construite alte opt vase.   

Iasen-M este o clasă de submarine de atac cu propulsie nucleară echipat cu rachete de croazieră și care se disting prin silențiozitatea ridicată. Clasa Iasen M este echipată cu un reactor nou care dispune de un sistem de răcire modern despre care se spune că reduce și mai mult zgomotul generat de submarin.

Alte nave care vor fi echipate cu rachetele Zirkon vor fi crucișătoarele cu propulsie nucleară purtătoare de rachete ”Admiral Nakimov” și ”Piotr Veliki” din clasa KIrov, fiecare cu 80 de lansatoare, precum și submarinul de atac cu propulsie nucleară Severodvinsk din clasa Iasen-M. Va fi dezvoltată și versiunea pentru apărarea de coastă similară cu sistemul Bastion.

 

Sursă foto: (Zirkon)

Lasă un răspuns