Sisteme de arme laser instalate pe vehicule terestre

Forțele terestre americane sunt aproape de operaționalizarea a două sisteme laser instalate pe vehicule de luptă Stryker, a anunțat asistentul Secretarului de stat al Forțele Terestre pentru achiziții, logistică și tehnologie pe o rețea de socializare.

În acest sens, două vehicule de luptă Stryker au sosit la un centru de testări din Huntsville, Alabama pentru instalarea sistemelor laser la bordul acestora.

Sistemele antiaeriene manevriere cu energie directă și rază scurtă de acțiune – DE-MSHORAD (Directed Energy Maneuver Short Range Air Defense) sunt instalate pe un vehicul Stryker și dispun de o putere de 50 kW.

DE-MSHORAD  va putea executa misiuni C-UAS (Counter-Unmmaned Aerial Systems) și C-RAM (Counter-Rocket, Artillery, Mortars) de combatere a dronelor și sistemelor aeriene fără echipaj și, respectiv, a muniției de artilerie (proiectile reactive și bombe de aruncător).

Sistemele DE-MSHORAD instalate pe platforma Stryker A1 vor conlucra cu alte Sisteme antiaeriene mobile provizorii cu rază scurtă de acțiuneIM-SHORAD (Interim Mobile-SHOrt Range Air Defence) după anul 2024 la nivel divizie și brigadă.

 

În prezent, SUA au în dezvoltare mai multe sisteme laser instalate pe vehicule terestre. Astfel, compania Lockeheed Martin a dezvoltat sistemul laser ATHENA –  Advanced Test High Energy Asset/ Mijloc de testare cu tehnologie avansată cu laser de mare putere care în timpul unor testări efectuate în decembrie 2019 doborât mai multe ținte aeriene și drone.

Testările au verificat și cooperarea în rețea cu alte sisteme, printre altele echipajul beneficiind de datele furnizate de un sistem de comandă și control și de către un radar pentru urmărirea dronelor. În septembrie 2017, US Army a desfășurat în poligonul White Sand din New Mexico o serie de teste ale sistemului ATHENA, care a doborât atunci cinci sisteme aeriene fără echipaj Outlaw.

Prototipul sistemului laser poate distruge o varietate de ținte cum ar fi proiectile de artilerie, camioane, ambarcațiuni de mici dimensiuni sau sisteme aeriene sau terestre fără echipaj.

În timpul procesului de urmărire și angajare a unei drone sau a unui vas mic, operatorul verifică vizual dacă ținta este ostilă și apoi alege punctul de ochire cu ajutorul unui senzor IR. În cazul unei ținte mai rapide cum ar fi bombele de aruncător sau proiectilele reactive, ATHENA operează automat fără implicarea echipajului. Cu toate că ATHENA este deocamdată doar un prototip, Lockheed Martin asigură că o versiune îmbunătățită va fi operațională curând în zonele de operații.

În septembrie 2020, compania Boeing a instalat pe un vehicul de teren și testat succes un sistem laser mobil – CLWS (Compact Laser Weapon System) în baza aeriană Nellis, Nevada. CLWS – Sistemul compact de armă laser a reușit să asigure protecția unui convoi împotriva vehiculelor aeriene fără echipaj.

 

Sursă foto: Northrop Grumman (Stryker A1)   

Lasă un răspuns