Cehia va achiziționa sisteme AA israeliene SPYDER

Ministerul ceh al Apărării a anunțat că va achiziționa sisteme antiaeriene israeliene SPYDER pentru înlocuirea vechilor sisteme de fabricație ex-sovietică 2K12 KUB (codificare NATO: SA-6 Gainful) din care Cehia mai dispune de 16 exemplare (patru baterii). Valoarea contractului este estimată la circa 430 mil. $.

Spyder vor fi integrate cu sistemele cu rază scurtă de acțiune RBS-70 (modernizate) de fabricație suedeză care au o bătaie de 9km și sunt dirijate prin fascicul laser.

SPYDER (Surface-to-Air PYthon & DERby) este un sistem antiaerian dezvoltat de compania Rafael destinat combaterii avioanelor, elicopterelor și sistemelor aeriene fără echipaj, asigurând acoperirea antiaeriană a forțelor în zonele de operații, precum și a infrastructurii proprii.

Există două variante ale sistemului mobil SPYDER: cea cu rază scurtă de acțiune – SPYDER SR (Short range) și cea cu rază medie de acțiune – SPYDER MR (Medium range)

Spyder SR dispune de o rază de acțiune de 15 km, iar Spyder MR de 35 km. Altitudinea maximă de angajare a țintelor este 9km și, respectiv, 16km datorită echipării rachetelor cu trepte de accelerare.

O baterie de tragere Spyder cuprinde o unitate principală de comandă și control, șase instalații de tragere și un vehicul de reaprovizionare cu rachete. Versiunea Spyder SR utilizează un radar EL/M-2106 (care poate urmări până la 60 de ținte), în timp ce Spyder MR încorporează un radar multimod EL/M-2084 MMR (Multi-Mission Radar), care poate urmări până la 200 de ținte. Este folosit și în cadrul sistemului de apărare antiaeriană/antirachetă Iron Dome din înzestrarea armatei israeliene.

În 2019, Cehia  a semnat un acord pentru achiziționarea a opt radare multirol ELM-2084 MMR Iron Dome în valoare de 125 milioane de dolari. Radarele vor fi livrate în perioada 2021-2023 de compania producătoare ELTA Systems Ltd. din cadrul Israel Aerospace Industries (IAI).

Python-5 reprezintă una dintre cele mai bune rachete aer-aer din lume destinată angajării țintelor aeriene dincolo de raza vizuală (BVR) dispunând de capabilități LOAL (Lock-On After Launch) – de fixare a țintelor după lansare – și putând descoperi și angaja țintele aeriene din toate unghiurile/direcțiile. Racheta este echipată cu un cap de căutare electronooptic IR (după imaginea în IR) care scanează raionul obiectivelor pentru descoperirea avioanelor adverse, se fixează pe țintă și se autodirijează pe porțiunea finală.   

Forțele aeriene române au în înzestrare o versiune mai veche – Python-3, rachete aer-aer achiziționate în anii 1990. La rândul său, Derby este o rachetă aer-aer autonomă cu dirijare radar activ. Ambele tipuri de rachete ating viteze de Mach4.

Alte țări care au achiziționat acest sistem antiaerian sunt India (18 sisteme Spyder MR livrate în 2012 împreună cu 750 de rachete Python-5 și 750 de rachete Derby), Vietnam (6 sisteme Spyder MR/SR cu circa 250 de rachete livrate în iulie 2016) și Singapore (2 baterii SPYDER SR livrate în 2011-2012 împreună cu 75 de rachete Derby și 75 de rachete Python-5).

Sursă foto: Rafael (Spyder)

Lasă un răspuns