Vehicule blindate Jaguar și Griffon comandate de armata franceză

Ministerul francez al Apărării a anunțat că a comandat cel de-al doilea lot de vehicule de luptă și cercetare Jaguar (42 de exemplare) și vehicule blindate multirol Griffon (271 de exemplare). Primul lot comandat în 2017, cuprindea 319 vehicule Griffon și 20 Jaguar.

Până în prezent forțele terestre franceze au recepționat 105 vehicule Griffon, dislocând două dintre acestea în Djibouti pentru evaluare în condiții de deșert. După evaluarea din Djibouti, vehiculele Griffon vor fi dislocate anul viitor în Mali pentru a participa la operația antiteroristă Barkhane condusă de Franța. Primele vehicule Jaguar vor fi livrate forțelor terestre franceze până la sfârșitul acestui an.      

Griffon-urile au intrat în dotarea Regimentului 21 infanterie marină, Regimentului 1 infanterie, Regimentului 3 infanterie marină și Batalionului 13 vânători de munte.

Vehiculele blindate multirol Griffon vor înlocui vechile transportoare pentru trupe VAB și sunt echipate cu o mitralieră cal. 7,62mm/12,7mm sau un lansator automat de grenade cal. 40mm instalate într-o stație de luptă comandată de la distanță. Au un echipaj de 2 militari (mecanicul-conductor și trăgătorul la armament) și pot transporta un desant de 8 infanteriști. Vehiculele au mai fost comandate de armata belgiană în 2017.  

Vehiculele Jaguar vor înlocui instalațiile mobile de rachete antitanc dirijate VCAC, vehiculele de cercetare ERC-90 Sagaie și autotunurile AMX-10RC. Sunt echipate cu un tun automat cal. 40mm (cadență 200 lovituri/min.), o mitralieră cal. 7,62mm și o instalație dublă de rachete antitanc dirijate MMP (Missile Moyenne Portée/rachetă cu rază medie de acțiune).

MMP este rachetă ușoară modernă, complet autonomă (”fire and forget”), cu o rază de acțiune de peste 4 km și care dispune de un cap de căutare dual (IR nerăcit și o cameră video cu  utilizare în condiții de iluminare scăzută). Dotată cu o magistrală de date duală bazată pe fibră optică, imună  la bruiaj, aceasta permite controlul și intervenția personalului (”man-in-the-loop”) în timpul tragerii, precum și evaluarea efectelor loviturilor la țintă prin intermediul camerei video dispusă în capul de căutare al rachetei.       

Racheta antitanc MMP poate fi perfect adaptată pentru vehiculele terestre cu sau fără echipaj și dispune de capabilitatea de a angaja ținte prin ochire indirectă (dincolo de raza vizuală a operatorului) prin intermediul legăturilor digitale în rețea sau prin imaginile furnizate de sistemele aeriene miniaturizate fără echipaj, fapt ce permite integrarea armonioasă și cooperarea eficientă a MMP cu alte sisteme și senzori din teren, reducând la minim riscul pierderilor colaterale.     

Încărcătura de luptă a rachetei (antitanc, antipersonal sau antiinfrastructură) poate distruge o gamă largă de ținte de la tancuri, chiar cele dotate cu blindaj reactiv (datorită încărcăturii cumulative în tandem și atacului de sus a turelei), la personalul adăpostit în lucrări de fortificații sau clădiri.

Sistemul de rachete MMP a fost livrat Armatei franceze de la sfârșitul anului 2017, înlocuind rachetele antitanc Milan, Hot și Javelin din dotarea forțelor terestre și cele de operații speciale.

Programul de înzestrare al Armatei franceze pentru perioada 2019-2025 prevede ca până la sfârșitul anului 2024 să fie livrate 936 vehicule Griffon și 150 Jaguar.

 

Sursă foto: Public domain (Jaguar)

Lasă un răspuns