Grecia va achiziționa avioane Rafale și fregate noi

Pe fondul tensiunilor cu Turcia din estul Mării Mediterane, Grecia a anunțat recent că va demara un amplu program de achiziții și modernizare a forțelor sale armate. Principale elemente ale programului vizează achiziția a 18 aparate Rafale, patru fregate de tip nespecificatl, rachete antitanc dirijate, dar și protejarea infrastructurii împotriva atacurilor cibernetice.                                                     

Cele 18 avioane Rafale urmează să înlocuiască vechile aparate Mirage 2000 care încă nu au fost modernizate la standardul Mirage 2000-5 Mk2. Doar șase din cele 18 aparate sunt noi, celelalte 12 fiind preluate din cadrul forțelor aeriene franceze. Chiar și second-hand cele 12 Rafale sunt echipate cu radar RBE-2 de tip AESA (Active Electronically Scanned Array), sistem de avertizare la iluminarea în IR – DDM-NG, sistem optoelectronic OSF-IT și dispay-uri multifuncționale.

Pentru compania Dassault Aviation, viitoarea achiziție reprezintă un succes major, Grecia fiind prima țară europeană (în afara Franței evident) care va deține acest tip, și a patra în lume după comenzile plasate de Egipt (24), India (36 comandate)  și Qatar (6 și alte 30 în curs de livrare). Franța deține 146 de exemplare, din care 44 versiunea maritimă Rafale M la bordul portavionului Charles de Gaulle. Primele aparate Rafale noi vor sosi în Grecia la mijlocul anului 2021.

Contractul include și achiziția de noi rachete, deși oficialii greci nu s-au grăbit să menționeze tipul sau numărul acestora. Forțele aeriene grecești au deja în dotare rachete aer-aer MICA pentru flota de aparate Mirage, care mai pot transporta și rachete antinavă AM-39 Exocet și rachete de croazieră cu încărcătură convențională SCALP-EG – toate aceste tipuri putând echipa și Rafale.

Decizia Greciei de a comanda Rafale este un semnal oficial destul de clar că nu mai poate fi vorba de vreun interes pentru procurarea de F-35 Lightning II.

Decizia Greciei nu trebuie să surprindă, această țară fiind un client de peste 45 de ani al producătorului francez Dassault. Prima achiziție datează din iunie 1974 când Grecia a comandat 40 de aparate Mirage F1CG care au fost echipate însă cu rachete aer-aer AIM-9P având ca misiune principală apărarea aeriană a țării. Cele două escadrile echipate cu acest tip au rămas în serviciul activ până în anul 2003.    

În 1985 Grecia achiziționează 36 de avioane Mirage 2000EG (simplă comandă) și patru avioane Mirage 2000 DG (dublă comandă). După lansarea versiunii Mirage 2000-5 Mk2, în anul 2000 Atena decide să cumpere 15 exemplare noi și să modernizeze aparatele Mirage 2000EG la acest standard în cadrul centrelor companiei locale – Hellenic Aerospace Industry (HAI).

În afară de achiziția celor patru fregate noi (de tip nespecificat) vor fi modernizate cele patru fregate MEKO 200HN de fabricație germană aflate în dotarea marinei grecești din 1992. MEKO 200HN au un deplasament de 3.200 tone și dispun ca armament principal de opt lansatoare de rachete navă-navă Harpoon (bătaie de 130km), 16 lansatoare verticale pentru rachete antiaeriene Sea Sparrow (bătaie 15km) și 2 lansatoare triple de torpile Mk 46 Mod5 (bătaie 11km).

Anunțata achiziție a aparatelor Rafale este un semnal clar pentru Ankara că Grecia va deține un avantaj tehnologic față de forțele aeriene turcești. Turcia este nevoită să căute un avion multirol care să facă față avioanelor Rafale, deși în prezent opțiunile nu sunt prea multe. Su-57 Felon încă nu este o opțiune solidă, dar Su-35 ar putea fi o alegere la îndemână.

Altfel, Turcia poate aștepta până în 2028, când se anunță primul zbor al propriului avion din generația a V-a TF-X, iar până atunci va conta pe sistemele antiaeriene rusești S-400. Forțele aeriene turcești mai dispun de 245 de avioane F-16 (față de 153 F-16 grecești), 48 de avioane F-4E Phantom (față 33 grecești), precum și 4 aparate de alarmare timpurie și control aeropurtat AWACS (față de 4 EMB -145 H) și circa 90 de avioane de realimentare în aer (față de circa 15 grecești). 

Concluzia nu poate fi decât una singură: viitoarele achiziții trimit un semnal clar Turciei că Grecia este hotărâtă să investească în apărare pentru a-și apăra interesele în regiune.

 

Sursă foto: D. Aviation (Rafale)

 

Lasă un răspuns