Suedia oferă Croației avioane multirol Gripen C/D

Suedia a propus recent Croației achiziționarea a 12 avioane noi Gripen C/D pentru echiparea unei escadrile de aparate multirol. Oferta suedeză vine la pachet cu transfer tehnologic și posibilitatea înființării unui centru regional de sprijin tehnic și logistic în Croația. Prețul potențialei tranzacții nu a fost dezvăluit, dar este apreciat de experți la circa 60 mil. per aparat. Gripen C/D ar putea înlocui flota de 12 aparate MiG-21 din cadrul forțelor aeriene croate (peste 1.300 militari).

Eforturile croate de achiziționare a unor aparate noi și second-hand au demarat din ianuarie 2020 prin cereri de ofertare în șapte țări: Italia, Grecia, Franța, Norvegia, Israel (cu F-16 second-hand), Suedia și SUA.

 

În ultimii ani majoritatea țărilor care dispun de forțe aeriene respectabile își doresc și se interesează de avioane precum F-35 JSF Lightning II, Rafale sau Typhoon. Dar nu toate țările își doresc un avion de luptă multirol extrem de avansat și la un cost prohibitiv de achiziție sau întreținere. În timp ce anumite țări – în special cele care nu întrețin relații cordiale cu Occidentul – optează pentru aparate de zbor fabricate de Rusia sau China, altele își îndreaptă atenția către alternative low-cost.

Aceasta este nișa exploatată de avionul multirol suedez JAS-39 Gripen (Jakt -vânătoare, Attack-atac la sol) și Spaning-cercetare) fabricat de compania SAAB. Prețul accesibil, face aparatul relativ ieftin de procurat, ușor de întreținut și care poate reprezenta un obstacol serios în calea oricărui agresor. Costul unei ore de zbor pentru Gripen E este de zece ori mai mic decât la F-35.   

Circa 250 de avioane multirol ”low cost” JAS-39 Gripen variantele A-D au fost livrate în Suedia, Africa de Sud (26), Tailanda (11), Cehia (14) și Ungaria(14). Din versiunea nouă Gripen E/F, 96 de aparate au fost comandate de Brazilia și Suedia.

De-a lungul anilor, au existat alte două variante ale Gripen. Modelele originale A/B (simplă/dublă comandă) au fost urmate de versiunea mult îmbunătățită C/D. În prezent, producătorul SAAB comercializează versiunea JAS-39 E/F Gripen NG care va intra în dotarea forțelor aeriene din Suedia și Brazilia.  

Forțele aeriene suedeze vor achiziționa Gripen E, începând cu 2021, la prețul de  43 mil. $, în timp ce F-35 costă în prezent 80 mil. $. În septembrie 2019 a fost livrat primul Gripen E pentru testări în cadrul forțelor aeriene braziliene.

În perioada 2013-2026 SAAB va moderniza pentru forțele aeriene suedeze 60 de Gripen C la configurația Gripen E, versiune care va fi menținută în serviciu și după 2040.

 

Sursă foto: SAAB (Gripen)

Lasă un răspuns