Noul aruncător de bombe autopropulsat sud-coreean

Coreea de Sud va începe producția de serie a unui sistem autohton de aruncător de bombe autopropulsat cal. 120mm instalat pe un transportor blindat pentru trupe.

Contractul în valoare de 648,5 mil. $ se va derula pe o perioadă de cinci ani, iar primele unități mecanizate sud-coreene vor fi înzestrate cu noul aruncător începând cu anul viitor.

Noul sistem autopropulsat cuprinde aruncătorul de bombe cal. 120mm este montat pe o variantă sud-coreeană a transportorului blindat pe șenile M-113, denumită K200A1 și poate deschide focul pentru prima lovitură în mai puțin de 30 de secunde.

În conformitate cu specificațiile prezentate de firma S&T Dynamics, aruncătorul de bombe are o greutate 1.400kg și o cadență maximă de tragere de 10 lovituri/min. timp de trei minute și o cadență de tragere susținută de trei lovituri/min.

Bătaia maximă a aruncătorului este de 8km folosind bombe explozive și de 13km folosind bombe echipate cu motor rachetă.       

Administrația programelor de înzestrare pentru apărare – DAPA a declarat că dezvoltarea noului sistem de aruncător a început în martie 2014 și finalizată în iunie 2019, acesta fiind echipat cu sistem automat de conducere a focului și semiautomat de încărcare a bombelor (explozive, de iluminare, fumigene, etc).  

Calculatorul de conducere a focului permite sistemului de aruncător de bombe să execute trageri de lovituri multiple cu impact simultan – MRSI (Multiple Launch Simultaneous Impact care constau în executarea focului cu mai multe proiectile, în succesiune rapidă, cu traiectorie și durată de zbor diferite, astfel încât să aibă impactul la țintă în același timp.

Noul aruncător de bombe autopropulsat va înlocui actualele modele de aruncătoare K242 și K532 cal. 107mm (bătaie maximă 5,8km)  instalate pe transportoare blindate șenilate K200 și Bv206 din care forțele terestre sud-coreene (peste 460.000 militari) dețin peste 1.800 de bucăți.

În schimb, forțele terestre din Coreea de Nord (peste 1.000.000 militari) sunt înzestrate cu peste 3.000 de aruncătoare de bombe (tractate) cal. 120mm, 160mm și 240mm de fabricație ex-sovietică.   

Sursă foto: Hanwha (K200A1)

Lasă un răspuns