India se alătură clubului select al țărilor care au testat tehnologia hipersonică

India a devenit luni a patra țară din lume – după Rusia, SUA și China care a dezvoltat și testat cu succes tehnologia hipersonică în poligonul APJ Abdul Kajam. Testarea cu succes va asigura continuarea dezvoltării, în circa cinci ani, a unor rachete hipersonice care vor atinge o viteză de Mach6.  

Testul vehiculului hipersonic demonstrativ de testare – HSTDV (HyperSonic Test Demonstrator Vehicle) dezvoltat de Agenția indiană de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării – DRDO (Defence Research and Development Organisation) a durat cinci minute și a utilizat o treaptă de accelerare a rachetei AGNI. 

Astfel India se alătură țărilor care au dezvoltat și testat tehnologia hipersonică după ce în martie 2019, India s-a alăturat clubul select al țărilor care dispun de arme antisatelit – SUA, Rusia și China, prin distrugerea, prin coliziune (”hit to kill”), a unui satelit indian aflat pe orbită joasă cu ajutorul unui interceptor de fabricație proprie. SUA dispune de această capabilitate din 1959, Rusia (URSS) din anii 1980, iar China a reușit acest lucru, cu destule probleme, în 2007.

Mai mult, în aprilie 2019, India a lansat satelit de cercetare electronică – EMISAT, care s-a alăturat celor aprox. 40 de sateliți militari și guvernamentali cu dublă destinație.       

HSTDV este practic un avion demonstrativ fără echipaj echipat cu motoare cu ardere supersonică pentru atingerea vitezelor zborului hipersonic. Pe lângă posibilitatea dezvoltării unor rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune, tehnologia poate aduce multiple beneficii și sectorului civil deoarece poate fi utilizată pentru lansarea sateliților comerciali la un cost redus.   

Vehiculul aerian din cadrul proiectului indian HSTDV este conceptual, probabil, mai aproape de vehiculul de testare hipersonic american X-43 A dezvoltat de NASA. Până în prezent, X-43A rămâne cel  mai rapid vehicul aerian cu reacție, atingând viteze de Mach9,6 în timpul unui test din 2004. Spre deosebire de HSTDV, X-43A, împreună cu treapta de accelerare, a fost lansat din aer de sub aripa unui avion de testare NB-52.   

În cadrul testului, după atingerea altitudinii și viteză necesare, HSTDV a fost ejectat din vehiculul de lansare, iar motorul cu ardere supersonică a fost inițiat în mod automat.

La nivel global, se pare că Rusia deține un oarecare avantaj datorită binecunoscutelor programe de arme hipersonice Kinzhal, Zirkon sau Avangard.

Kinzhal (”Pumnalul”) este o rachetă hipersonică cu rază scurtă de acțiune (sub 1.000km), cu combustibil solid, lansată având ca platformă de transport-lansare un avion cu viteze mari de zbor, în cazul nostru interceptorul MiG-31 modificat (codificare NATO: Foxhound). Din combinarea interceptorului modificat MiG-31K și a rachetei Kinzhal rezultă un sistem de lovire hipersonic cu rază medie de acțiune (1.000-3.000km).

Avangard este un planor hipersonic care este transportat și lansat în spațiu utilizând, ca vector purtător și de lansare, o rachetă balistică SS-19. După ejectarea acestuia din vehiculul purtător, planorul coboară în atmosferă și spre țintă cu viteze hipersonice. În cadrul unor teste au fost atinse viteze excepționale, de Mach20 și chiar de Mach 27!

Racheta antinavă hipersonică 3M 22 Zircon (codificare NATO: SS-N-33) care are o rază de acțiune de peste 500km și poate atinge viteze de Mach8-Mach9.

Nici SUA sau China nu stau pe loc și au înregistrat progrese semnificative în acest domeniu.

În SUA, forțele navale își doresc Racheta de ripostă imediată cu încărcătură convențională – CPS (Conventional Prompt Strike), în timp ce forțele terestre dezvoltă Arma hipersonică cu rază lungă de acțiune – LRHW (Long Range Hypersonic Weapon) și proaspăt dezvăluita Vintage Racer – un sistem care zboară cu viteze hipersonice până în apropierea raionului țintelor, supraveghează din aer zona și lansează unul sau mai multe vehicule aeriene fără echipaj pentru distrugerea obiectivelor stabilite.

În fine, forțele aeriene au în dezvoltare două proiecte: Racheta lansată din aer destinată ripostei rapide – AGM-183 ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) și Conceptul de armă hipersonică cu motor-rachetă-HAWC (Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept)

Agenția pentru proiecte avansate în domeniul apărării – DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) are și ea încă două proiecte proprii de arme hipersonice în dezvoltare: Planorul tactic cu propulsie – TBG (Tactical Boost Glide) și Operational Fires (Trageri la nivel operațional). 

Cu siguranță, intrând cu bine în programul de dezvoltare a armelor hipersonice, India rămâne în continuare atentă la rivalul regional – China, care după cum se știe a înregistrat progrese semnificative (și) în acest domeniu.

Ținând cont de programele aflate deja în derulare în cele trei menționate mai sus, precum și de recentele ciocniri din zona de graniță cu China, testul hipersonic al Indiei nu putea pica mai bine.  

Sursă foto: DRDO (HSTDV) 

Lasă un răspuns