Hermes – un nou sistem antitanc rusesc cu bătaie mare

Una din noutățile în materie de echipamente militare prezentate în cadrul ediției din acest an a Forumului Internațional de Tehnică Militară ”Army-2020” organizat de Rusia în perioada 23-29 august a fost sistemul antitanc dirijat HERMES.

Dezvoltat de Biroul de proiectări KBP din Tula sistemul este dezvoltat în mai multe versiuni în funcție de platforma de lansare, Hermes fiind de fapt un sistem modular de rachete destinat lovirii unor ținte variate aflate la distanțe mari de tragere.

Versiunea terestră – Hermes utilizează instalații de lansare pe vehicule, Hermes A – poate fi lansată de la bordul elicopterelor de atac Kamov Ka-52 și chiar al dronelor, în timp ce Hermes K se poate instala pe nave de luptă.     

Hermes include instalaţii de  lansare cu 6, 12 sau 24 de rachete, un vehicul cu ​radar multifuncţional şi un vehicul de comandă echipat cu aparatură de navigație și comunicații.

Sistemul de dirijare al rachetelor este combinat – până în raionul obiectivelor cu ajutorul unui sistem inerţial (pentru versiunile cu o bătăie mai mică de 15-18km) sau comenzi radio (pentru versiunile cu bătăie mare de 40-100km), iar în apropierea ţintei se va activa capul de dirijare autonom care poate fi semiactiv laser – SAL, radar sau IR. În funcție de distanța de tragere pot fi folosite două tipuri de rachete având calibrele de 170 și 210mm.

Raza maximă de acțiune a sistemului este de 100km (în acest caz racheta având două trepte), iar viteza rachetelor poate atinge 1.300m/s. Bătaia maximă dezvăluită este remarcabilă ținând cont de faptul că dintre sistemele antitanc occidentale doar noua variantă Spike NLOS (Non Line Of Sight/ fără observarea/ochirea directă a obiectivului) atinge (doar) 25km (după alte surse 32km).

Spike NLOS reprezintă versiunea cu cea mai mare rază de acțiune în cadrul familiei de rachete antitanc dirijate SPIKE care pot fi utilizate în orice condiții meteo pentru distrugerea unităților de tancuri inamice. O singură baterie de tragere Spike NLOS poate asigura apărarea antitanc și acoperirea unei zone operaționale largi, dispunând de o capabilitate tactică cu impact semnificativ.

Sistemul asigură angajarea directă (operatorul vede obiectivul) sau indirectă a țintelor (fără observarea/ochirea directă a obiectivului), operatorul alegând modurile de angajare. Informațiile necesare efectuării trageri pot fi transmise către operator, prin intermediul comunicațiilor digitale securizate, de către un observator înaintat sau un vehicul aerian fără echipaj.

Hermes este destinat lovirii tehnicii blindate (tancuri, mașini de luptă pentru infanterie, obuziere autopropulsate, sisteme antiaeriene mobile și alte vehicule blindate) dispuse în adâncimea dispozitivului advers, lucrărilor de fortificații, precum și a țintelor navale sau a platformelor aeriene care evoluează la mică altitudine (elicoptere, drone).

Poate angaja obiective punctuale sau ținte multiple (concentrări de tehnică de luptă) cu o singură rachetă sau cu salvă de 6 -12 rachete.   

Versiunea navală a complexului – Hermes K se poate instala pe nave de mici dimensiuni (vedete purtătoare de rachete, corvete, nave de desant, etc). Bătaia sistemului Hermes K atinge până la 30km, încărcătura de luptă (20kg) putând avaria nave de până la 100tone.

Hermes A – varianta instalată pe elicopterele de atac Ka-52 sau pe vehicule aeriene fără echipaj are o bătaie de 15-18km, aeronavele putând executa tragerea împotriva țintelor blindate de la altitudini de 30-100m, după acoperirile din teren, pentru evitarea descoperirii de către sistemele de cercetare sau antiaeriene adverse.

Constructorii ruși pretind că sistemul poate distruge toate tipurile de tancuri occidentale și poate penetra un blindaj laminat omogen echivalent  – RHA (Rolled Homogenous Armor) de 1.000mm. Mai mult, KPB Tula pretinde că eroarea circulară probabilă la distanța maximă de tragere de 100km este de doar 0,5m.        

Iluminarea țintelor aflate dincolo de linia orizontului se poate realiza cu aparatură de marcare a țintelor montată pe vehicule aeriene cu/fără echipaj sau de la sol de către grupurile de cercetare sau de forțe pentru operații speciale.

Prețul pentru Hermes nu a fost dezvăluit, dar ținând cont de caracteristicile tehnico-tactice, precum și de faptul că, deocamdată, nu există concurență în această clasă de echipamente, poate prezenta interes pentru anumite țări.

 

Sursă foto: KBP (Hermes)

Lasă un răspuns