Prima rachetă sol-sol produsă în Turcia

Compania turcă producătoare de rachete Roketsan a demarat un ambițios program de dezvoltare a primei rachete sol-sol cu dirijare pe fascicul laser – TRGL-230.

Viitoarea rachetă sol-sol TRGL-230 ca avea un calibru de 230mm și va fi destinată lovirii țintelor din adâncimea dispozitivului advers. Racheta va face echipă cu flota de vehicule aeriene neînarmate fără echipaj (UAV) TB-2 Akinci care va asigura iluminarea cu laser a obiectivelor.

Unul dintre cele mai capabile sisteme aeriene fără echipaj existente din clasa MALE (Medium Altitude Long Endurance) – care operează la altitudini medii și cu autonomie mare de zbor, TB-2 este construit în Turcia de compania Kale-Baykar și poate executa misiuni ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance/Culegere informații, supraveghere, urmărirea țintelor și cercetarea câmpului de luptă).

Programul TRGL-230 a început în aprilie 2020, conform oficialilor Aselsan, fiind în prezent în faza de proiectare. Toate componentele rachetei vor fi produse în Turcia, fără implicarea companiilor străine.

Turcia nu dispune de o astfel de rachetă sol-sol cal. 230mm în dotare. Până în prezent forțele armate turce au lansat rachete dirijate pe fascicul laser de pe platforme aeriene cu/fără echipaj, dar TRGL-230 va fi prima rachetă sol-sol.

Aparatura de iluminare cu laser a țintelor care va fi instalată pe TB2 va fi dezvoltată și fabricată de Aselsan – cea mai mare companie autohtonă producătoare de echipamente militare. 

Pe 30 august a.c. Roketsan a inaugurat Centrul pentru tehnologii spațiale și de cercetare a tehnologiilor avansate lângă Ankara, precum și o uzină de fabricare a materiilor prime pentru fabricarea explozibililor. Prezent la inaugurare, Președintele Recep Tayyp Erdogan a declarat că țara sa urmează să înceapă primele teste spațiale cu un motor rachetă care utilizează combustibil lichid echipament fabricat în întregime în Turcia.   

Roketsan și-a propus să producă în cadrul noii uzine RDX (explozibil utilizat pentru cercetări și dezvoltare) și HMX (explozibil de mare putere), două elemente critice utilizate la fabricarea încărcăturile de luptă convenționale.  

Până de curând Turcia își procura cele două elemente de la furnizori europeni. Datorită embargoului asupra livrărilor de arme impus de câteva state europene în urma declanșării operațiilor militare din nordul Siriei în octombrie 2019, Turcia și-a îndreptat atenția către furnizori ca Africa de Sud sau China.       

Oficialii companiei Roketsan au declarat că Turcia are nevoie anual de 80 tone de materie primă pentru fabricarea explozibililor chimici, din care 55 tone vor fi asigurate de noua instalație, încercând astfel să reducă dependența de furnizorii externi. Cu siguranță, Turcia are nevoie și de rachete sol-sol și de muniție lansată din aer pentru executarea bombardamentelor terestre și aeriene împotriva țintelor kurde din Irak și Siria.

Râmâne de văzut dacă Turcia se va mobiliza corespunzător și va reuși să finalizeze un alt proiect major și anume viitorul avion de vânătoare TF-X al firmei Turkish Aerospace Industries (TAI).

Avionul, asemănător cu F-35 Lightning II, este destinat să înlocuiască flota de aparate F-16 C din dotarea forțelor aeriene turce (158 exemplare). Finalizarea prototipului este așteptată în 2023, primul zbor este programat să se desfășoare în 2025, iar în 2028 se speră ca avionul să devină operațional.

Directorul TAI a precizat că TK-X va fi un avion de generația a V-a – deși unii observatori străini se îndoiesc că industria aerospațială turcă va fi în măsură să fabrice un aparat atât de complex – și că practic Turcia va deveni a patra țară din lume care produce un astfel de avion (după SUA, Rusia și China).

 

Sursă foto: Kale-Baykar (TB2)

Lasă un răspuns