Potrivit Pentagonului, China are cea mai numeroasă flotă din lume

Departamentul american al apărării a publicat recent un raport detaliat referitor la ”Puterea militară a Chinei în anul 2020”. Potrivit raportului, China nu numai că a eliminat sau redus inferioritatea acestui stat față de SUA la mai multe capitole, ci chiar a reușit să ajungă lider mondial și să depășească SUA în anumite domenii. Documentarul elaborat de Pentagon pentru Congres vine să confirme mai multe rapoarte care au fost publicate în ultimii ani.

Astfel, potrivit raportului forțele navale ale Chinei sunt, la momentul actual, cele mai numeroase din lume. Cele trei comandamente maritime (Nord, Est și Sud) controlează circa 350 de nave de suprafață și submarine (din care 130 nave mari de suprafață), față de 293 de nave americane la începutul anului 2020.

Marina chineză cuprinde 2 portavioane, 1 crucișător purtător de rachete, 32 distrugătoare purtătoare de rachete, 53 fregate purtătoare de rachete, 49 corvete, 4 submarine cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice, 6 submarine de atac cu propulsie nucleară,  46 submarine de atac cu propulsie diesel-electrică, 86 vedete purtătoare de rachete antinavă, precum și alte nave.

SUA dispun în prezent de 11 portavioane, 22 crucișătoare purtătoare de rachete echipate cu sistemul AEGIS și 60 de distrugătoare purtătoare de rachete echipate cu sistemul AEGIS. Forțele navale americane au în dotare 56 de submarine cu propulsie nucleară de atac purtătoare de rachete antinavă (SSN) din clasele Los Angeles, Ohio (4 în serviciul activ) Seawolf (3 în serviciul activ) și Virginia (19 în serviciul activ, alte 11 în construcție), la care se adaugă cele 14 submarine cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice (SSBN) din clasa Ohio.

În anul 2028 flota americană va dispune de 42 SSN și 13 SSBN, dar în cadrul programului de construcții navale Flota de 355 de nave, în anul 2030, US Navy va avea 46 SSN (majoritatea din clasele Virginia și Seawolf) și 11 SSBN (7 din clasa Ohio și 4 din noua clasă Columbia), pe lângă 10 portavioane cu propulsie nucleară, 102 nave mari de suprafață (crucișătoare și distrugătoare) și 45 de fregate și nave pentru lupta în zona de litoral – LCS (Littoral Combat Ships).  

În 2021 va începe construcția primului submarin cu propulsie nucleară echipat cu 16 rachete balistice Trident II D5LE (rază de acțiune peste 12.000km) din noua clasă Columbia (care vor înlocui treptat începând cu 2027 navele din clasa Ohio) și a unui nou submarin cu propulsie nucleară de atac din clasa Virginia.

La nivel global, China dispune de cel mai mare număr de instalații terestre de lansare a rachetelor  balistice cu încărcătură convențională – GLBM (Ground-Launched Ballistic Missiles) și a rachetelor de croazieră – GLCM (Ground-Launched Cruise Missiles) cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 km. SUA dispune de un singur tip de GLBM cu o rază de acțiune cuprinsă între 70 și 300km și niciun tip de GLCM.

Raportul mai arată că statul chinez are cele mai numeroase forțe terestre din lume – peste 1.000.000 de militari. Forțele terestre chineze sunt organizate în 78 de brigăzi (din care 15 de artilerie) echipate cu peste 6.300 de tancuri, 6.300 de piese de artilerie (autopropulsate sau tractate) și peste 5.000 de transportoare blindate pentru trupe.

În ceea ce privește forțele aeriene, China este pe locul trei în lume (după SUA și Rusia) cu peste 2.500 de avioane (fără aparatele de antrenament sau UAV) din care 2.000 avioane de luptă (vânătoare, multirol, bombardiere strategice, sprijin  aerian nemijlocit), dar în regiunea Indo-Pacific China dispune de cele mai numeroase forțe aeriene.  La rândul său, SUA deține 13.267 de aeronave militare, adică 25% din totalul la nivel mondial, din care 2.657 sunt avioane de luptă, 744 avioane cu destinație specială (cercetare, operații speciale, luptă radioelectronică, avertizare și control aerian aeropurtat, etc), 614 avioane de realimentare în zbor, 946 de avioane de transport, 5.471 elicoptere și 2.835 avioane de antrenament.

Putem adăuga la aceste superlative și faptul că China dispune de unul dintre cele mai mari și sofisticate sisteme integrate de apărare antiaeriană cuprinzând unități de S-300 (8 regimente) și S-400, precum și alte sisteme de fabricație autohtonă.     

Nu în ultimul rând, la capitolul forțe de rachete de nivel sub-strategic sau forțe destinate pazei de coastă (circa 250 de nave), China deține prima poziție la nivel mondial.

 

Sursă foto: China Twitter (DF-26).

Lasă un răspuns