Mayhem – un nou proiect american de armă hipersonică

Forțele aeriene americane intenționează dezvoltarea și achiziționare unei noi arme hipersonice, denumită Mayhem, care să fie mai mare decât Racheta cu lansare din aer destinată ripostei rapide – AGM-183A ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon).

Deloc surprinzător, forțele aeriene americane au solicitat recent (doar) companiilor Boeing, Lockheed Martin și Raytheon dezvoltarea noului concept de armă hipersonică, firma câștigătoare putând beneficia de contracte în primul trimestru al anului 2021.   

Sistemul este denumit în mod oficial Programul demonstrativ multirol hipersonic de unică întrebuințare/ Expendable Hypersonic Air-Breathing Multi-Mission Demonstrator Program, dar forțele aeriene americane preferă Mayhem sau Sistemul demonstrativ Mayhem.

Deși noul sistem hipersonic va fi mai mare decât ARRW, cerința esențială este ca Mayhem să fie suficient de mic pentru a fi acroșat pe un avion de vânătoare, de exemplu F-15 EX, care poate transporta pe un pilon central până la 3.000kg.  

Noul sistem va fi echipat cu motor-rachetă pentru atingerea vitezelor hipersonice – spre deosebire de – AGM-183 ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), care este de fapt un planor hipersonic propulsat. Forțele aeriene americane doresc prezentarea proiectelor în doar 15 luni, fapt ce sugerează că se cunosc destul de bine posibilitățile celor trei companii implicate în domeniul armelor hipersonice, iar tehnologia dezvoltării acestora a ajuns la maturitate.   

Conform cerințelor, proiectul noii arme hipersonice trebuie să fie în măsură să asigure configurarea pentru a transporta cel puțin trei variante de încărcături de luptă/echipamente electronice modulare, inclusiv pentru executarea misiunilor de culegerea a informațiilor, supraveghere și cercetare a unor zone/obiective punctuale, în afară de capacitatea standard de lovire a țintelor.

Cele trei companii care vor participa dispun de expertiza necesară în dezvoltarea motoarelor-rachetă pentru atingerea vitezelor hipersonice, a suprafețelor aerodinamice stabile în timpul zborului hipersonic, integrarea încărcăturilor de luptă în corpul rachetei hipersonice, realizarea sistemelor de dirijare, control și de navigație cu tehnologie avansată în domeniul vitezelor hipersonice, precum și de capabilități de integrare a rachetei la diferite tipuri de avioane de vânătoare sau bombardament.

În prezent în SUA există mai multe programe de dezvoltare a armelor hipersonice (care ating viteze peste Mach5).

Forțele navale își doresc Racheta destinată executării loviturilor convenționale imediate cu rază intermediară de acțiune-IRCPS (Intermediate-Range Conventional Prompt Strike), în timp ce forțele terestre dezvoltă Arma hipersonică cu rază lungă de acțiune – LRHW (Long Range Hypersonic Weapon) și proaspăt dezvăluita Vintage Racer – un sistem care zboară cu viteze hipersonice până în apropierea raionului țintelor, supraveghează din aer zona și apoi lansează unul sau mai multe vehicule aeriene fără echipaj cu autodirijare pentru distrugerea obiectivelor stabilite.

În fine, forțele aeriene au în dezvoltare două proiecte: Racheta cu lansare din aer destinată ripostei rapide – AGM-183 ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) și Conceptul de armă hipersonică cu motor-rachetă-HAWC (Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept). 

Agenția pentru proiecte avansate în domeniul apărării – DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) are și ea încă două proiecte proprii de arme hipersonice în dezvoltare: Planorul tactic cu propulsie – TBG (Tactical Boost Glide) și Operational Fires (Trageri la nivel operațional).

 

Sursă foto: Raytheon/Northrop Grumman. 

Lasă un răspuns