Lynx pentru Ungaria

Forțele armate ungare vor colabora cu compania Rheinmetall AG pentru producerea mașinii de luptă pentru infanterie Lynx în cadrul unei fabricii construite în Ungaria. Contractul în valoare de 2 mld. euro a fost semnat ieri în localitatea germană Unterlüss.

Astfel, Ungaria este prima țară NATO/UE care a optat pentru dotarea unităților sale mecanizate cu acest vehicul  de luptă pentru infanterie. Numărul de vehicule Lynx KF 41 din contract nu a fost dezvăluit public, dar este estimat între 210 și 220 de exemplare.

Mașina de luptă pentru infanterie Lynx KF (KettenFahrzeug=vehicul șenilat) este oferită în două configurații: KF 31 care are o greutate de 38 tone, un echipaj de trei militari (comandant, trăgător și mecanic-conductor, plus 6 infanteriști) și KF 41, o versiune mai grea – 44 tone, cu un echipaj de trei militari, plus 8 infanteriști. Ambele variante pot fi configurate ca vehicule de comandă mobile, cercetare, evacuare/recuperare tehnică de luptă și ambulanță.

Lynx KF41 este echipat cu un motor diesel Liebherr de 1140 CP, cuplat la o transmisie automată Renk, care asigură o viteză maximă de 70km/h.

Versiunea KF 41 este echipată cu un tun automat WOTAN cal. 35mm (cadență de tragere 200 lovituri/min.) și o mitralieră coaxială cal. 7.62mm.

Opțional, turela (cu/fără echipaj) Lance 2.0 poate fi echipată cu un lansator dublu  de rachete antitanc dirijate Spike LR2, muniție dirijată din afara razei vizuale a trăgătorului, vehicule aeriene fără echipaj (UAV), precum și echipamente de război electronic (EW). În plus, Lynx KF poate fi echipat cu sistem de apărare activă  Rheinmetall ADS (Active Defence System) pentru distrugerea loviturilor cumulative înainte de impact, precum și cu armament integrat într-o turelă comandată de la distanță – MASS (Main Sensor Slaved Armament) cuplată la aparatura de observare pentru comandantul vehicului – un echipament esențial pentru lupta în zonele urbane.

Blindajul transportorului blindat asigură protecția împotriva loviturilor perforante cal. 14,5mm  (360⁰) și doar în partea frontală și laterală împotriva loviturilor perforante cal. 30mm, precum și împotriva schijelor de proiectile de calibru mediu și submunițiilor.

Cutia blindată asigură protecția împotriva minelor/dispozitivelor explozive cu o încărcătură de luptă de până la 10kg. 

În decembrie 2018, Ungaria a semnat un contract și cu compania germană Krauss-Maffrei Wegman Corporation (KMW) pentru furnizarea a 44 de tancuri Leopard 2A7+ și a 24 de obuziere autopropulsate cal. 155mm PzH2000. Tancurile vor fi livrate până în anul 2025 și vor echipa noua divizie mecanizată care va fi înființată în 2028.  

Sursă foto: Rheinmetall (Lynx).

Lasă un răspuns