Turcia a dislocat cel mai nou sistem de tunuri antiaeriene în Libia

Imagini recente postate pe Twitter arată că Turcia a dislocat în Libia cel mai modern sistem autopropulsat de tunuri antiaeriene din dotare – Korkut în scopul protejării bazei aeriene Al-Watiya deținută în prezent de forțele armate turce și cele ale Guvernului de Acord Național (GAN).

Războiul civil din Libia a izbucnit în 2011 la puțin timp după răsturnarea liderului Muammar Gaddafi. Noul guvern al țării a fost instalat în 2015, în urma unui acord ONU, dar eforturile pentru asigurarea unei stabilități politice au eșuat datorită luptelor declanșate de forțele antiguvernamentale – Armata Națională Libiană (ANL) – conduse de generalul Khalifa Hafter, sprijinite de Rusia (cu bani, mercenari, echipamente și tehnică de luptă) și Emiratele Arabe Unite (bani și echipamente).  

Korkut este un sistem de tunuri antiaeriene autopropulsat 2x35mm destinat să acționeze în orice condiți meteo împotriva platformelor aeriene care evoluează la înălțimi mici și este dezvoltat de firma turcă Aselsan.

Korkut a intrat în dotarea forțelor armate turce în 2016 și a înlocuit vechile sisteme americane M42A1 Duster. Fiecare sistem Korkut cuprinde un vehicul de comandă și control și trei instalații de tragere autopropulsate. Fiecare instalație de tragere este echipată cu două tunuri Oerlikon KDC-02 cal. 35mm fabricate de compania sub licență de firma turcă MKEK.

Cadența de tragere a sistemului este 1.100 de lovituri/min., unitatea de foc cuprinde 400 de proiectile, iar bătaia maximă este de 4km. Vehiculul de comandă și control dispune de un radar de cercetare aeriană 3D cu o rază de acțiune de 70km. Atât vehiculul de comandă și control, cât și instalațiile de tragere autopropulsate sunt amfibii.  

Vehiculul de comandă și control asigură descoperirea țintelor aeriene cu ajutorul radarului de cercetare 3D și simultan cu generarea imaginii situației aeriene locale, evaluează amenințările și distribuie țintele instalațiilor de tragere.  

Toate instalațiile sistemului sunt dispuse pe șasiu șenilat ACV-30 dezvoltat de compania turcă FNSS pe care se pot dispune posturi de comandă mobile, radare de cercetare, sisteme autopropulsate de artilerie și rachete și care asigură o viteză maximă de 65km/h pe drumuri amenajate.  

ACV-30 este utilizat și în cadrul proiectului Sistemului de rachete antiaeriene împotriva platformelor aeriene care evoluează la înălțimi mici – HISAR-A (”Fortăreața”), dezvoltat în comun de firmele turce Aselsan și Roketsan, care are o bătaie maximă de 15km.

Până în prezent Turcia dispune de 13 sisteme Korkut din totalul de 40 comandate a fi livrate până în anul 2022.


Sursă foto: Aselsan (Korkut).

Lasă un răspuns