Programul de dezvoltare a vehiculului aerian fără echipaj S-70 Okhotnik

Rusia accelerează procesul de testare și finalizare a programului vehicului aerian fără echipaj S-70 Okhotnik (”Vânătorul”) care va intra în dotarea forțelor aeriene ruse cu un an mai devreme, în 2024. Asta înseamnă că este posibil ca S-70 să devină primul UAV (Unmanned Aerial Vehicle) operațional din lume destinat luptei aeriene în condițiile unui război convențional.   

Okhotnik a fost dezvăluit în premieră de presa rusă în ianuarie 2019 în timp ce efectua zboruri de testare la fabrica de avioane Chkalov din Novosibirsk. A fost proiectat de Biroul de cercetări Suhoi care s-a ocupat și de dezvoltarea aparatelor Su-35 Flanker și Su-57 Felon.

S-70 are o greutate de circa 20 de tone – cât un avion de vânătoare F-15 Eagle și poate transporta o încărcătură de luptă de maximum 6.000 kg, incluzând rachete aer-aer sau aer-sol, dispuse într-o cameră de armament internă. Okhotnik va avea  o rază de acțiune de peste 5.200 km și va atinge o viteză maximă de 1.000km/h.

S-70 a fost inițial descris ca fiind un UAV cu amprentă redusă de radiolocație capabil să execute misiuni în sprijinul avioanelor pilotate. Eforturile americane și europene de dezvoltare a unui ”coechipier loial” care să poată acționa împreună cu avioanele de vânătoare pilotate se pare că inspirat și au determinat proiectanții ruși să urmeze aceleași traseu în proiectarea și realizarea S-70. Astfel, Okhotnik va putea executa misiuni de lovire a unor ținte importante, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană, centre de comandă, comandamente de unități/mari unități și altele.  

Fără îndoială Rusia se străduiește să țină pasul cu NATO în domeniul realizării unor sisteme autonome de armament, cum a fost  cazul vehicului terestru fără echipaj – UGV (Unmanned Ground Vehicle) Uran-9 care a fost trimis în conflictul sirian pentru testare în condiții reale de luptă. Deși Uran-9 nu s-a comportat în condiții reale la nivelul așteptărilor, rușii au tras mai multe concluzii importante.

Pe de altă parte, SUA utilizează UAV înarmate de la atacurile din 11 septembrie 2001, în special împotriva liderilor teroriști, dar nu au accelerat în direcția dezvoltării rapide a unui aparat de luptă greu, putermic înarmat, destinat luptei aeriene autonome, ca în cazul programului rusesc S-70.

MQ-9 Reaper se află în dotarea forțelor aeriene americane din 2010 fiind optimizat pentru executarea unor misiuni în conflicte de mică intensitate sau împotriva unor forțe insurgente, unde apărarea antiaeriană adversă este slabă sau inexistentă. Cu siguranță, dacă ar acționa în raza de acțiune a unor sisteme antiaeriene moderne, Reaper nu ar supraviețui.   

În prezent, forțele aeriene americane sau occidentale dezvoltă diferite proiecte de UAV pentru rolul de ”coechipier loial”, iar forțele navale sunt concentrate pe realizarea unui UAV pe post de aeronavă de realimentare în zbor – MQ-25 Stingray – care să poată acționa de la bordul portavioanelor.

 

Sursă foto: Ministerul rus al apărării (S-70)

Lasă un răspuns