Serbia va achiziționa sisteme antiaeriene FK-3 din China

Presa din Serbia confirmă faptul că Ministerul apărării din această țară a comandat din China trei sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune FK-3. Anunțul survine după ce timp de mai mulți ani autoritățile din Serbia au căutat să achiziționeze un sistem antiaerian cu rază medie-lungă de acțiune, fiind interesate în mod special de sistemul rusesc S-400.

Teama de sancțiunile SUA, precum și prețul ridicat al tranzacției, au determinat Serbia să aleagă în final FK-3.

FK-3 reprezintă varianta de export a sistemul antiaerian cu rază lungă de acțiune de ultimă generație HQ-22, fiind prezentat pentru prima dată în anul 2016.

Despre sistemul FK-3 se spune că are o rază de acțiune de la 5-100km, poate lovi ținte aeriene care evoluează la altitudini cuprinse între 50m și 27km și poate opera independent sau în cooperare cu alte sisteme antiaeriene. În cadrul apărării antiaeriene sârbe, FK-3 va coopera cu sistemul mixt tunuri/rachete antiaeriene rusesc Panțîr S-1 (6 exemplare comandate în februarie 2020, rază de acțiune 18km), precum și cu sistemele antiaeriene cu rază scurtă de acțiune franceze Mistral (18 lansatoare și 50 de rachete comandate în iulie 2019).

Sistemul de rachete antiaeriene MISTRAL este complet automatizat (”fire and forget”) are o greutate de aproape 20 kg și poate atinge viteze de 930 m/s (Mach 2,7). Diametrul mare al rachetei (90 mm) permite integrarea unui cap de căutare cu 40% mai mare decât al altor sisteme similare și a unei încărcături de luptă de 3kg. Dispune de un cap de căutare după imagine IR și rezistență sporită la contramăsuri în IR (capcane termice)

În privința manevrabilității, racheta poate atinge suprasarcini de 30g, sistemul fiind prezentat ca având o probabilitate mare de succes în lovirea țintei de 97%. Există și versiuni navalizate ale sistemului (sub denumirea SADRAL sau SIMBAD) și poate fi instalat și pe elicoptere.

În afara țintelor tradiționale (avioane, elicoptere), caracteristicile sistemului permit și angajarea unor ținte cu amprentă în IR scăzută, cum ar fi vehicule aeriene fără echipaj (UAV), sau rachete echipate cu motor turboreator până la o înălțime de 5 km. Rachetele antiaeriene portative MISTRAL se află în prezent în dotarea Franței și a altor 31 state.

Sistemul integrat de tunuri/rachete antiaeriene Panțir-S1 este catalogat ca fiind unul dintre cele mai performante echipamente de luptă împotriva diferitelor amenințări reprezentate de avioane, elicoptere, U(C)AV, rachete de croazieră sau muniții inteligente cu autodirijare. Deși creditat cu doborârea a peste 100 de U(C)AV (majoritatea turcești) în conflictele din Siria și Libia, mai multe sisteme Panțir-S1 au fost lovite de forțele israeliene și turce.

Împotriva țintelor aeriene FK-3 prezintă caracteristici similare sistemului american MIM-104 Patriot PAC 3 (Patriot Advanced Capability – sistem Patriot cu tehnologie avansată) sau cel franco-italian SAMP/T, precum și cu cel  rusesc S-350, dar nu dispune de capabilități antirachetă. Datorită capabilității de de urmărire și interceptare a mai multor ținte aeriene FK-3 poate rezista cu succes la atacurile de saturare a sistemelor de apărare antiaeriană, conform presei din China. O baterie de tragere, echipată cu un radar de control și conducere a focului, poate intercepta șase ținte aeriene cu 12 rachete antiaeriene.

Dirijarea rachetei se realizează fie combinat, prin comenzi radio și semiactiv radar, fie prin comenzi radio pe întrega traiectorie de zbor. Fiecare instalație mobilă de lansare dispune de patru tuburi-containere cu rachete antiaeriene.

La sfârșitul lunii iunie 2020 forțele aeriene sârbe (5.000 militari) au primit șase vehicule aeriene înarmate fără echipaj CH-92A (Cai Hong=Curcubeu). CH-92A dispun de o autonomie de 5 ore, ating o viteză maximă de 150km/h și pot fi echipate cu două rachete antitanc dirijate pe fascicul laser AR-1 (copiate după rachetele Hellfire, 18 buc. primite în cadrul contractului) sau bombe ușoare dirijate YZ -100.

Serbia este prima țară din Europa care achiziționează astfel de sisteme de arme din China, stat care investește aici masiv în proiecte de infrastructură sau de furnizare a energiei.

Sursă foto: wikipedia (FK-3)

Lasă un răspuns