Rusia dezvăluie noul obuzier autopropulsat 2S43 ”Malva”

Rusia a dezvăluit, în premieră, noul obuzier autopropulsat pe roți cal. 152mm 2S43 ”MALVA” dispus pe un șasiu 8×8 BAZ-6010.

Sistemul 2S43 are ca misiune distrugerea posturilor de comandă, centrelor de comunicații, bateriilor de artilerie sau aruncătoare de bombe, tehnicii blindate, inclusiv tancuri, sistemelor de rachete antitanc dirijate, precum și nimicirea personalului inamic.

”MALVA” este echipat cu o gură de foc cal. 152mm și un sistem special de încărcare automată care asigură o cadență de tragere de 8 lovituri/min. 2S43 include și o stație de armament controlată de la distanță și este aerotransportabil.

Dintre alte tipuri de obuziere autopropulsate pe roți demne de semnalat la nivel mondial vom menționa tipurile CAESAR și ARCHER ambele având cal. 155mm și teavă de 52 calibre (8m).

Fiind echipate cu calculatoare de conducere a focului și mecanisme automate de încărcare și ochire, ambele sisteme pot executa misiuni de tragere de lovituri multiple cu impact simultan – MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact), care constau în executarea focului cu mai multe proiectile, în succesiune rapidă, cu traiectorie și durată de zbor diferite, astfel încât să aibă impactul la țintă în același timp.

CAESAR este un obuzier autopropulsat cal. 155mm intrat în dotarea armatei franceze în 2008 și a fost testat în Afganistan, Irak și Mali (Operația Serval). Se mai află în dotarea forțelor armate din Arabia Saudită (132 de piese în dotarea Gărzii Naționale), Danemarca (15 piese comandate), Indonezia (36, plus alte 18 comandate), Liban (28) și Tailanda (6, folosite cu succes împotriva aruncătoarelor de proiectile reactive cambodgiene BM-21).

CAESAR este instalat pe un șasiu în greutate de 20 de tone, are o bătaie cu proiectilele explozive standard de 30km dar poate atinge o bătaie maximă de 55-60km folosind proiectile cu dirijare pe traiectorie. Cadența de tragere este de 6 lovituri/min. sau 3 lovituri în 18s, iar unitatea de foc este compusă din 18 proiectile.

Recent, ministrul ceh al apărării a anunțat că țara sa va achiziționa 52 de obuziere autopropulsate pe roți cal. 155mm CAESAR  care vor înlocui vechile obuziere autopropulsate pe roți DANA cal. 152mm din care Cehia mai dispune de 48 de exemplare (bătaie maximă 20km).

FH77 BW – ARCHER este un obuzier autopropulsat instalat pe șasiu Volvo A30D 6×6 dezvoltat de BAE Systems Bofors din Karlskoga, Suedia. ARCHER are o bătaie de 40km folosind muniția standard și 60 km folosind proiectilele dirijate M982 Excalibur sau BONUS. Armata suedeză are în dotare 48 de sisteme ARCHER.

Obuzierul are o cadență de 75 de lovituri/h sau o salvă de 3 proiectile în 15 sec. Unitatea de foc a obuzierului de 20 de lovituri poate fi trasă în 2,5 min. Capabilitatea MRSI a obuzierului este de 6 lovituri, iar tragerea prin ochire directă se poate executa până la ținte aflate la 2km.

 

Sursă foto: Burevestnik (2S43)

Lasă un răspuns