Programul japonez de dezvoltare a armelor hipersonice

Agenția japoneză pentru achiziții, tehnologie și logistică (ATLA) a început în urmă cu un an dezvoltarea unei rachete dirijate hipersonice pentru lovirea țintelor navale și terestre.

Dezvoltarea noii rachete a început în 2019 și este planificată pentru a fi finalizată în anii 2030. ATLA se află în faza de dezvoltare a motorului statoreactor cu combustie supersonică în cooperare cu compania Mitsubishi Heavy Industries care a câștigat contractul pentru cercetarea motorului. 

Racheta hipersonică va fi lansată din instalații terestre și se va alătura celor trei tipuri diferite de rachete antinavă moderne dislocate de Forțele aeriene pentru autoapărare japoneze:

– Racheta de lovire multirol – JSM (Joint Strike Missile) – care va fi lansată de avionul F-35 Lightning II din care Japonia (va) dispune de 147 de aparate. JSM este dezvoltată din racheta pentru lovituri navale – NSM (Naval Strike Missile) de fabricație norvegiană și dispune de un cap de dirijare după imagine IR (IIR-imaging IR).

– Racheta antinavă cu rază lungă de acțiune – LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) lansată de flota de aparate F-15 J/DJ modernizate, din care Japonia dispune de circa 200 de avioane;  

– Racheta antinavă cu rază de acțiune extinsă – ASM-3ER lansată de avioane F-2 (un F-16 autohton) din care Japonia dispune de circa 90 avioane.

Racheta urmează să fie propulsată de un motor statoreactor cu combustie supersonică mixt – DMSJ (Dual-Mode Scramjet engine), o combinație de motoare cu combustie supersonică (scramjet) și subsonică (ramjet), care va atinge diferite viteze, inclusiv hipersonice de Mach 5 și chiar mai mult. Pentru realizarea DMSJ, ATLA colaborează cu Agenția japoneză de explorare aerospațială (JAXA) .

Motorul cu combustie supersonică este proiectat să aibă un randament superior la diferite viteze, inclusiv de la Mach 5 la 15. Acest lucru înseamnă că motorul cu combustie supersonică – DMSJ va necesita o accelerare pentru atingerea vitezelor hipersonice, iar acest lucru va necesita integrarea unui propulsor suplimentar, care inevitabil va conduce la creșterea lungimii rachetei.

Deci, ATLA intenționează să combine capabilitățile motorului cu combustie subsonică (ramjet) care operează eficient în intervalul de viteze supersonice de la Mach 3 la Mach5, cu motorul cu combustie supersonică (DMSJ) pentru reducerea dimensiunilor propulsorului. În acest mod, propulsorul va accelera racheta până la atingerea vitezei supersonice, iar de acolo motorul cu combustie subsonică va accelera racheta pentru atingerea vitezelor hipersonice. 

Conform comunicatelor ATLA, racheta hipersonică poate fi lansată în orice condiții meteo și va utiliza un sistem de dirijare combinat de navigație inerțială și GPS. Racheta va transporta o încărcătură de luptă perforant-explozivă pentru penetrarea punților portavioanelor adverse și un cap de luptă exploziv de penetrare cu miez autoforjat – EFP (Explosively Formed Penetrator) pentru distrugerea țintelor terestre.  

Motivul pentru care forțele aeriene pentru autoapărare japoneze dislocă trei tipuri diferite de rachete este unul simplu: de a se asigura că această combinație de caracteristici specifice fiecărei rachete poate penetra sistemele de apărare antiaeriană adverse.

JSM are avantajul de a fi greu detectabilă de radarele adverse datorită amprentei reduse de radiolocație și pentru că zboară la rasul valurilor, dar raza ei de acțiune nu este lungă (570km).

LRASM dispune în schimb de o rază de acțiune mai mare – de circa 800km, dar viteza ei este subsonică.

ASM-ER va trece prin sistemele antiaeriene adverse cu o viteză de Mach 3, dar raza de acțiune este inferioară LRASM.

Dacă cele trei tipuri de rachete sunt întrebuințate combinat, există posibilitatea ca acestea să pună în dificultate sistemele de apărare antiaeriană adverse. Dacă mai adăugăm și o racheta hipersonică la această combinație – care zboară cu viteză foarte mare la altitudini mari – atunci probabilitatea de lovire a țintei devine extrem de mare.

Așadar, se poate spune că forțele aeriene pentru autoapărare japoneze își pregătesc din timp contramăsuri eficiente la viitoarele amenințări ale marinei chineze.

Sursă foto: ATLA (Racheta hipersonică)  

Lasă un răspuns