Două sisteme de arme cu propulsie nucleară rusești sunt posibilele cauze ale recentelor scurgeri radioactive?

Două sisteme de arme cu propulsie nucleară pe care Rusia le are în diferite faze de dezvoltare-testare sunt bănuite că ar fi posibila cauză a recentei creșteri a nivelului de radioactivitate având ca origine nordul Rusiei. Sistemele de arme la care ne referim sunt torpila cu propulsie și încărcătură nucleară Poseidon și racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik ambele programe fiind dezvăluite de președintele Putin în cadrul discursului din 1 martie 2018. După cum se știe nu este primul caz de scurgeri radioactive în Rusia datorat testării unor noi tipuri de armament.    

În data de 23 iunie 2020, Organizația Tratatului pentru interzicerea totală a experienţelor nucleare – CTBTO (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization) a dezvăluit că cercetători din Suedia au detectat o creștere a nivelului de radioactivitate în regiunea Scandinaviei. Pe baza analizei condițiilor climaterice, zona de origine a radiațiilor a fost stabilită ca fiind nordul Rusiei. Au fost detectați trei izotopi: Cesiu Cs-134, Cs-137 și Ruteniu Ru-103, care sunt asociați cu fisiunea nucleară. Secretarul executiv al CTBTO a declarat că aceștia provin, cel mai probabil, dintr-o instalație civilă.

Agenția rusă pentru energie nucleară – Rosatom a negat însă că radiațiile provin din cele două centrale nucleare care se găsesc în regiune. Mai mulți experți au subliniat însă că aceste centrale civile nu sunt singurele surse care utilizează reactoare nucleare în zonă și că există posibilitatea ca ”vinovații” să fie de fapt noi sisteme de arme care dispun de propulsie nucleară (și care au reactoare).       

Primul sistem de armament și care a putut fi implicat în incident este racheta de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (codificare NATO: SSC-X-9 Skyfall). Burevestnik este o rachetă de croazieră cu încărcătură nucleară care dispune de propulsie nucleară datorită reactorului pe care-l încorporează și care-i oferă practic o rază de acțiune nelimitată. Deoarece scurgerile de material radioactiv au fost purtate de curenții de aer fac din  Burevestnik candidatul cel mai probabil întrucât implică o platformă aeriană, cum este și o rachetă.  

Alte surse menționează că au fost anuțate două zone interzise pentru zboruri în perioada 22-27 iunie a.c. în poligoanele de testare a rachetei Burevestnik. Totuși, zona de lansare este situată cu mult mai la sud de locul de unde se crede că provin radiațiile.

Testarea aceastei rachete a condus și la incidentul petrecut anul trecut pe 9 august când s-au înregistrat mai multe victime printre personalul de supraveghere a testării.  

Cel de-al doilea suspect este torpila cu propulsie și încărcătură nucleară Poseidon care este transportată și lansată de submarine speciale, după cum menționam într-un articol anterior. Dimensiunile sale uriașe, raza de acțiune, practic, nelimitată, viteza de deplsare (110-130 km/h) precum și adâncimea  (1.000m) la care acționează o face dificil de clasificat și imposibil de interceptat la momentul actual. SUA o clasifică drept torpilă autonomă, cu încărcătură nucleară și rază de acțiune intercontinentală.

Deoarece acționează sub apă, Poseidon nu are un nivel deosebit de protecție a reactorului său, așa că în eventualitatea unei scurgeri radioactive aceasta s-ar putea să nu ajungă în atmosferă. Totuși, după fiecare testare, torpila este recuperată din apă și există astfel posibilitatea ca eventualele scurgeri radioactive să ajungă în aer și de aici să fie detectate în Suedia.

În plus, au fost descoperite o serie de nave de sprijin a testelor în regiune. Nava de sprijin tehnic Akademik Aleksandrov – care se ocupă de recuperarea torpilei Poseidon după efectuarea testelor – a ieșit în larg, în zona de interes, în intervalul 18-23 iunie.

Bineînțeles, este foarte posibil să nu descoperim vreodată cauza creșterii nivelului de radioactivitate, mai ales când potențiala sursă se află în Rusia. Faptul că Rosatom neagă orice incident în facilitățile sale și că Rusia desfășoară de ceva timp teste cu sisteme de armament cu propulsie nucleară, poate conduce la concluzia  – neconfirmată oficial – că unul din cele două sisteme bănuite s-ar putea afla la originea creșterii nivelului de radioactivitate din 23 iunie.

În plus, se vede cu claritate că nici în timp de pace astfel de teste nu sunt ferite de riscuri și pericole, atât pentru țara care posedă și testează astfel de arme, cât și pentru statele din apropiere.

Sursă foto: Ministerul rus al apărării (Burevestnik și Poseidon)

Lasă un răspuns