Proiectul lansatorului multiplu de rachete Spike NLOS pentru Polonia

Compania israeliană Rafael a prezentat recent proiectul noului lansator multiplu cu opt rachete antitanc dirijate fără linie de ochire Spike NLOS (Non-Line-Of-Sight) instalate pe vehicule blindate pe roți Rosomak (versiunea poloneză 8×8 a vehiculului blindat Patria fabricat de finlandezi) și mașina de luptă a infanteriei BWP-1 ambele de fabricație poloneză.

Configurațiile prezentate reprezintă oferta companiei israeliene în cadrul programului de achiziție polonez “Ottokar-Brzoza” – Distrugătorul de tancuri. 

Spike NLOS reprezintă versiunea cu cea mai mare rază de acțiune (32km) în cadrul familiei de rachete antitanc dirijate SPIKE care pot fi utilizate în orice condiții meteo pentru distrugerea unităților de tancuri inamice. O singură baterie de tragere Spike NLOS poate asigura apărarea antianc și acoperirea unei zone operaționale largi, dispunând de o capabilitate tactică cu impact semnificativ.

Spike NLOS este o rachetă antitanc dirijată din generația a V-a complet autonomă, care include o unitate de dirijare eletronooptică (EO) cu tehnologie avansată, care permite angajare țintei în mod pasiv (fără iluminarea țintei cu fascicul laser sau utilizarea GPS/comunicațiilor radio). Combinația unică asigurată de sistemul de dirijare electronooptică de tip pasiv și lansarea din afara razei de acțiune a armamentului advers permite unităților proprii echipate cu Spike NLOS să lanseze atacuri în salvă, cu angajarea simultană a mai multor ținte blindate, greu de anticipat de oponent, un factor cu impact considerabil asupra unităților de tancuri/mecanizate adverse.     

 

Sistemul asigură angajarea directă (operatorul vede obiectivul) sau indirectă a țintelor (fără observarea/ochirea directă a obiectivului), operatorul alegând modurile de angajare. Informațiile necesare efectuării trageri pot fi transmise către operator, prin intermediul comunicațiilor digitale securizate, de către un observator înaintat sau un vehicul pilotat fără echipaj.

O cerință esențială a viitorului sistem antitanc este ca acesta să poată fi utilizat în orice tip de teren, inclusiv în zonele urbane, întrucât unitățile inamice vor folosi orașele pentru asigurarea rapidă a aprovizionării cu hrană, carburant, muniție, echipamente, etc. În lupta în zonele urbane, datorită sistemului de dirijare electronooptic, Spike NLOS prezintă avantajul de a reduce considerabil pierderile colaterale și permite o discriminare rapidă a țintelor (inamice, trupe proprii sau civili), aspect mai dificil de efectuat cu sistemele cu dirijare laser sau radar.     

Un alt factor interesant este că sistemul de dirijare EO permite, pe măsură ce racheta se apropie de raionul obiectivelor, descoperirea și identificarea unor ținte importante din câmpul tactic (sisteme de comandă și control mobile, lansatoare antiaeriene, etc), redirijarea rachetei și lovirea noilor obiective, eliminare poate afecta operațiile ulterioare ale adversarului.

Spike NLOS va participa și la competiția pentru echiparea cu armament antitanc a viitorului elicopter de atac polonez din cadrul Programului de înzestrare ”KRUK”. Forțele terestre americane și-au anunțat intenția de a achiziționa Spike NLOS pentru echiparea elicopterelor de atac AH-64 Apache.

În competiția “Ottokar-Brzoza” mai participă și alte sisteme de rachete antitanc dirijate cum ar fi Brimstone (de la MBDA) sau Hellfire (Lockheed Martin), acestea fiind propuse a fi instalate pe o varietate de vehicule blindate de fabricație poloneză (OBRUM, șasiu K9P de la Huta Stalowa Wola, Borsuk, Bobr-3, etc)

Nu în ultimul rând trebuie menționat că Polonia mai dispune de peste 2.600 de rachete Spike LR/LR2 (bătaie 5,5 km folosind platforme de tragere terestre și 10km de pe elicoptere). Aceeastă versiune este produsă în Polonia de firma Mesko, despre care Rafael spune că dispune de infrastructura necesară pentru fabricarea rachetelor Spike NLOS, precum și a lansatoarelor.  

Alte versiuni ale Spike dispun de un cap de dirijare după imagine IR (IIR/Imaging IR) și încărcătură de luptă cumulativă în tandem pentru distrugerea tancurilor echipate cu plăci suplimentare de blindaj reactiv-exploziv ERA/Explosive Reactive Armour. Angajarea țintei se poate face atât frontal, cât și prin lovirea părții superioare a obiectivului (turela unui tanc, de exemplu) prin procedeul fixării pe țintă după lansare – LOAL (Lock On After Launch).        

În cadrul unor contracte mai inspirate decât altele similare (vezi F-16, Hawk, etc mult mai costisitoare și mai mediatizate), România a achiziționat în perioada 2015-2017, circa 3.000 de rachete Spike în valoare de peste 150 milioane de euro, în diferite variante: Spike LR – în cadrul instalației de lansare (cu 2 rachete containerizate) montate pe turela OWS-25 R de pe mașina de luptă a infanteriei MLI-84  M ”Jderul” (2.000 buc. achiziționate, având o bătaie de 4 km și o putere de perforare de 700 mm blindaj laminat omogen echivalent – RHA/Rolled Homogenous Armor); Spike ER – care echipează elicopterul destinat luptei antitanc IAR-330 Puma SOCAT (1.000 buc. achiziționate, având o bătaie de 8 km și o o putere de perforare de 1.000 mm (!) blindaj laminat omogen echivalent) și Spike MR, varianta portativă, cu bătaie de 2 km.

Diferitele variante ale rachetei antitanc Spike au fost produse în peste 30.000 de exemplare și sunt utilizate de 33 de armate ale lumii, dintre care 18 țări NATO. Peste 5.000 de rachete Spike au fost trase în cadrul unor și în timpul antrenamentelor și demonstrațiilor.  

 

Sursă foto: Rafael (Proiectul Spike NLOS)

Lasă un răspuns