Primele sisteme antiaeriene NASAMS au sosit în Lituania

Ministerul lituanian al apărării a anunțat că forțele sale aeriene au primit recent din Norvegia primele sisteme de rachete sol-aer cu tehnologie avansată cu rază medie de acțiune – NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System), dezvoltate de firmele Kongsberg (Norvegia) și Raytheon.

NASAMS va intra în dotarea Batalionului lituanian de apărare antiaeriană și va acționa alături de sistemele cu rază scurtă de acțiune RBS-70 (modernizate) de fabricație suedeză. Sistemele RBS-70 au o bătaie de 9km și sunt dirijate prin fascicul laser.

Pregătirea personalului din cadrul Batalionului de apărare antiaeriană lituanian care va încadra sistemele NASAMS se va finaliza până în 2021, când va începe și racordarea echipamentelor la Sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă al NATO – NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

Sistemul NASAMS este compus din radarul de cercetare aeriană AN/MPQ-64F1 Sentinel (3D), instalațiile de lansare cu rachete AMRAAM (bătaie 25km), un senzor electronooptic de ochire în IR de tip pasiv și centrul de conducere a focului – FDC (Fire Direction Center, dezvoltat de firma norvegiană).

Programul rachetelor aer-aer cu tehnologie avansată și rază medie de acțiune – AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) însumează peste 25 de ani de proiectare, modernizări, testări și producție, timp în care au fost produse peste 13.000 de rachete în diferite variante în valoare de peste 13 mld. $ exportate în 37 de țări.

Capabilitățile sale au fost demonstrate în peste 4.200 de lansări și 10 victorii aeriene confirmate – șase MiG-29 (sârbe) și câte un MiG-25 (irakian), MiG-23(irakian), Su-22 (sirian), Soko J-21 Jastreb (sârb).  

Și România a achiziționat 30 de rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM C și 60 de rachete aer-aer AIM-9M Sidewinder pentru echiparea aparatelor F-16 MLU Block 15. 

Sistemele NASAMS se află în dotarea forțelor armate din SUA, Norvegia, Polonia, Suedia, Finlanda, Spania, Țările de Jos, Oman, Lituania, Indonezia, Australia și Qatar.

Sistemele antiaeriene NASAMS vor furniza o capabilitate importantă de luptă împotriva rachetelor de croazieră, vehiculelor aeriene fără echipaj, precum și împotriva avioanelor și elicopterelor adverse.

 

Sursă foto: Kongsberg și Raytheon (NASAMS)  

Lasă un răspuns