Rusia are șase clase de submarine în construcție

Forțele navale americane construiesc în prezent doar un singur tip de submarin de atac cu propulsie nucleară aparținând clasei Virginia, urmând ca din luna octombrie să înceapă construirea primei nave din noua clasă de submarine cu propulsie nucleară purtătoare de rachete nucleare Columbia. Submarinele din clasa Columbia vor fi echipate cu 16 rachete balistice Trident II D5LE (rază de acțiune peste 12.000km) și vor înlocui treptat începând cu 2027 cele 14 nave din clasa Ohio.

Între timp, spre deosebire de americani, marina rusă are în dezvoltare, simultan, nu mai puțin de șase clase distincte de submarine, ca parte a programului de modernizare a flotei derulat în ultimii ani. În ciuda dificultăților bugetare și întârzierile implicite, Rusia (încă) investește masiv în flota de submarine. Cele șase tipuri de submarine reprezintă, fără îndoială, cea mai profundă modernizare a flotei de submarine rusești de la sfârșitul Războiului Rece.

Trebuie spus că Rusia are o istorie îndelungată în dezvoltarea claselor de submarine, datând din vremea Războiului Rece. Fiecare clasă de submarine îndeplinește un rol distinct, dar există și proiecte alternative, paralele, care să îndeplinească același cerințe operaționale. Colapsul URSS și declinul economic ulterior a stopat contrucția de submarine rusești. Mai multe proiecte au fost anulate sau au continuat cu viteza melcului.

În prezent, industria de submarine din Rusia se pare că a început să-și revină.   

1. Clasa de submarine cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice Borei-II (Proiect 955A)

Prima navă modernizată a clasei de submarine Proiect-955A – ”Cneazul Vladimir” – a intrat în serviciul activ al Flotei Nordului de pe 1 iunie a.c. În total vor fi construite șase nave, care vor constitui nucleul componentei navale a forței de descurajare nucleară în următorii ani. Fiecare navă poate transporta 16 rachete balistice intercontinentale RSM-56 Bulava (având o rază de acțiune de peste 9.000km și 6-10 capete de luptă de 100-150kt)

 2. Clasa de submarine cu destinație specială Belgorod (Proiect 09852)

Se pare că vor fi cele mai mari submarine din lume, după clasa de submarine cu propulsie nucleară Taifun. În plus, această clasă necesită o clasificare mai clară, deoarece dipsune de o dublă destinație: submarin de cercetare cu destinație specială și navă purtătoare a torpilei nucleare cu rază de acțiune intercontinentală Poseidon.

Ca submarin cu destinația specială, Belgorod servește ca navă-mamă pentru submarinul pitic cu propulsie nucleară și adâncime mare de imersiune Losharik (Proiect 10831), care poate executa misiuni de interceptare a cablurilor de comunicații submarine.

Torpila Poseidon, din care Belgorod transportă șase bucăți,  este de două ori mai mare decât o rachetă balistică, dispune de încărcătură nucleară de circa 2Mt, are o rază de acțiune de 10.000km și poate naviga, cu viteze de 60-70 de noduri (110-130km/h), la adâncimi de circa 1.000m. Aceste caracteristici unice fac din Poseidon o armă unică, imposibil de interceptat cu sistemele actuale.       

3. Clasa de submarine strategice Habarovsk (Proiect 09851)

Cel mai enigmatic submarin de pe listă este Habarovsk și care va fi operaționalizat în această lună. Informațiile din spațiul public lipsesc; se știe doar că poate transporta șase torpile Poseidon, ca și Belgorod. Se pare că vor construite doar patru nave din această clasă. După unii experți, Habarovsk va defini războiul (anti)submarin al anilor 2020.

4. Clasa de submarine de atac cu rachete de croazieră Iasen-M (Proiect 885M)

Iasen-M este o clasă de submarine de atac cu propulsie nucleară echipat cu 32 de rachete de croazieră și care se disting prin silențiozitatea ridicată. Clasa Yasen M este echipată cu un reactor nou care dispune de un sistem de răcire modern despre care se spune că reduce și mai mult zgomotul generat de submarin.

Submarinele Iasen-M pot fi echipate cu diferite clase de rachete de croazieră. Prima ar fi racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune (1.500-2.500km) destinată lovirii țintelor terestre – 3M 54 Kalibr (codificare NATO SS-N-27/30A), omoloaga rachetei americane BGM-109 Tomahawk din dotarea forțelor navale americane.

P-800 Oniks (codificare NATO: SS-N-26 „Strobile”) este o rachetă supersonică cu o rază de acțiune de  800km optimizată pentru atacarea navelor de suprafață, dar care poate lovi și țintele terestre.

Și nu în ultimul rând, racheta antinavă hipersonică 3M 22 Zircon (codificare NATO: SS-N-33) care are o rază de acțiune de peste 500km și poate atinge viteze de Mach8-Mach9.

5. Clasa de submarine de atac Lada (Proiect 677)

Lada reprezintă cea mai modernă clasă de submarine de atac cu propulsie diesel-electrică construită pentru marina rusă. Spre deosebire de US Navy, forțele navale rusești pun un accent deosebit și pe dezvoltarea programelor de submarine de atac cu propulsie diesel-electrică.

În viitor ar putea fi echipată cu sistemul de propulsie independent de aer – AIP (Air Independent Propulsion) care echipează submarinele suedeze sau ale altor națiuni.     

6. Clasa de submarine de atac Kilo Modernizat (Proiect 636.3)

Clasa de submarine de atac cu propulsie diesel-electrică Kilo a apărut prin anii 1980 și a suferit mai multe îmbunătățiri de-a lungul timpului. Ultimele versiuni sunt echipate cu racheta de croazieră 3M 54 Kalibr pentru atacarea țintelor terestre.

Spre deosebire de clasa Iasen acestea trebuie transportate în camera torpilelor, deci poate tranporta un numă redus de arme de acest tip.

În concluzie, se poate spune că strategia Rusiei de a dezvolta, simultan, numeroase clase de submarine, diferite ca destinație, prezintă avantaje și dezavantaje. Unii experți văd acest lucru mai puțin eficient, risipind resursele finaciare, dar pe de altă parte, fiecare clasă poate fi mai bine optimizată pentru rolul său.

La aceste avantaje se pot adăuga și echiparea navelor rusești cu sisteme de armament unice cum ar fi torpila Poseidon sau rachetele hipersonice Zirkon.        

 

În prezent, flota de submarine a Rusiei cuprinde 12 submarine cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice, 23 de submarine de atac cu propulsie nucleară echipate cu rachete de croazieră, și 22 de submarine de atac cu propulsie diesel-electrică.

Sursă foto: MInisterul rus al apărării. (Submarinul de atac cu propulsie nucleară Kuzbass)  

Lasă un răspuns