Armele hipersonice americane: mit sau realitate?

”Dispunem de o rachetă – i-aș spune super-tare.” Și am auzit noaptea trecută că este de 17 ori mai rapidă decât ceea ce avem la momentul actual…”[…]

Așa suna o declarație a președintelui Trump în luna mai a acestui an, la un eveniment desfășurat la Casa Albă cu ocazia înființării Forțelor Spațiale. Așa apăreau în spațiul public primele referiri la armele hipersonice americane, deși detaliile furnizate erau destul de vagi, chiar dubioase.

În primul rând, viteza menționată – ”…de 17 ori mai rapidă decât ceea ce avem la momentul actual…”. În lipsa altor detalii, probabil, președintele american făcea referire la viteza binecunoscutei rachete de croazieră BGM-109 Tomahawk, care zboară cu circa 865 km/h (viteză subsonică).

Dacă facem calculele 865km/h x 17= 14.700 km/h, sau Mach12. Așadar, o armă cu o viteză (clar) hipersonică, dar fără a se preciza cine era această ”super-duper missile” (SDM) sau rachetă ”super-tare”?  

Ulterior, nu mai departe de săptămâna trecută, pe 13 iunie, la Academia West Point, președintele american a adăugat și alți parametrii interesanți: ” În prezent, construim nave noi, bombardiere, avioane de vânătoare și elicoptere…;tancuri noi, sateliți militari, proiectile reactive și rachete; avem o rachetă hipersonică care zboară de 17 ori mai rapid decât cea mai rapidă rachetă și care poate lovi o țintă aflată la 1.850 de km distanță cu o precizie de 35,5cm.”

Așadar, despre ce rachetă ”super-tare” vorbea președintele american?

După cum se poate observa din tabelul de mai jos, în prezent în SUA există mai multe programe de dezvoltare a armelor hipersonice (care ating viteze peste Mach5).

Forțele navale își doresc Racheta destinată executării loviturilor convenționale imediate cu rază intermediară de acțiune-IRCPS (Intermediate-Range Conventional Prompt Strike), în timp ce forțele terestre dezvoltă Arma hipersonică cu rază lungă de acțiune – LRHW (Long Range Hypersonic Weapon) și proaspăt dezvăluita Vintage Racer – un sistem care zboară cu viteze hipersonice până în apropierea raionului țintelor, supraveghează din aer zona și apoi lansează unul sau mai multe vehicule aeriene fără echipaj cu autodirijare pentru distrugerea obiectivelor stabilite.

În fine, forțele aeriene au în dezvoltare două proiecte: Racheta lansată din aer destinată ripostei rapide – AGM-183 ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) și Conceptul de armă hipersonică cu motor-rachetă-HAWC (Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept)

Agenția pentru proiecte avansate în domeniul apărării – DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) are și ea încă două proiecte proprii de arme hipersonice în dezvoltare: Planorul tactic cu propulsie – TBG (Tactical Boost Glide) și Operational Fires (Trageri la nivel operațional).  

Dintre aceste proiecte de arme hipersonice, se pare că AGM-183 ARRW are profilul cel mai aproape de SDM. Raza medie de acțiune – de peste 1.850 km – sugerează că este lansată din aer. Trebuie specificat faptul că rachetele dispuse pe lansatoare terestre pot fi mai mari și pot avea o rază de acțiune mai mare, în timp ce rachetele lansate din avioane sunt limitate de dimensiunile aparatului de zbor.

Raza de acțiune de 1.850 km este ideală pentru aceste rachete aer-sol – care sunt suficient de mici pentru a fi transportate în număr mare de avioane – permițând platformei aeriene să evite interceptarea de către avioanele adverse sau intrarea în zona de acțiune a sistemelor antiaeriene cu rază de acțiune rusești S-400 ”Triumf” sau chinezești HQ-9 (”Hóng Qí”/”Steagul roșu”, versiunea dezvoltată de China a sistemelor rusești S-300).    

 

Dacă SDM=ARRW, atunci o rachetă hipersonică americană cu o rază de acțiune de peste 1.850km și o viteză de Mach12 (14.700km/h) ar avea implicații strategice deosebite pentru anumite țări. O astfel de rachetă, lansată de la distanța maximă de tragere, va lovi ținta în circa șapte minute. O rachetă subsonică BGM-109 Tomahawk ar avea nevoie de o oră și douăzeci de minute pentru a parcurge aceeași distanță spre țintă.

Chiar dacă apărarea împotriva rachetelor hipersonice nu este un lucru imposibil de realizat, descoperirea, urmărirea și apoi interceptarea unei rachete care zboară cu peste 4km/s este imposibil de realizat cu sistemele antiaeriene/antirachetă actuale.     

Un alt detaliu interesant este acela că ARRW – în cazul în care AGM-183 și SDM sunt de fapt una și aceeași rachetă – dispune de incredibila precizie de 35,5cm! Detaliul este remarcabil, ținând cont că SUA, dar și alte țări, fac rareori referiri la precizia armamentului din dotare. Spre comparație, muniția pentru lovirea cu precizie a obiectivelor – JDAM (Joint Direct Attack Munition) are o precizie de 1,3m, iar noua rachetă aer-sol lansată din afara razei de acțiune a armamentului inamic – JASSM (Joint Air to Surface Standoff Missile) va lovi țintele, în 50% din situații, cu o precizie de 3m.

JASSM este o rachetă care poate fi utlizată în orice condiții meteo, dispune de un sistem de dirijare sofisticat bazat pe un receptor GPS și un cap de căutare în IR pentru dirijare pe porțiunea finală a traiectoriei.

Cunoscută pentru imunitatea la contramăsurile electronice adverse, racheta dispune de o încărcătură de luptă de 423 kg, iar raza de acțiune pentru varianta standard este de 370 km și de 930 km pentru cea cu rază mărită, datorită motorului mai eficient și a cantității mai mari de combustibil transportate. Doar patru țări dispun de această armă inteligentă – SUA, Australia, Finlanda și Polonia.

Așa cum menționam mai sus, precizia ARRW de 35,5cm este incredibilă și va pune destule întrebări experților ruși și chinezi în privința sistemului de dirijare sofisticat utilizat de americani și dacă este există vreo modalitate de bruiere a acestuia.          

 

Cele șase programe de arme hipersonice americane dezvăluite public

 

Categoria de forțe/

agenția

Sistemul de armă hipersonică Raza de acțiune

 (Compania producătoare)

 

Fazele de zbor

Platforma de lansare

Forțele

aeriene

AGM-183 Air-Launched Rapid Response Weapon/

Rachetă lansată din aer destinată ripostei rapide (SDM)

Medie (1.850km)

(Lockheed

Martin)

Boost-

Glide/

Accelerare- Planare cu propulsie

Aeriană

Forțele aeriene/

DARPA

Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept/

Conceptul de armă hipersonică cu motor-rachetă

Medie

(Lockheed Martin/

Raytheon)

Air-Breathing/

motor-rachetă

Aeriană

 

DARPA/

Forțele aeriene

Tactical Boost Glide/

Planorul tactic cu propulsie

(Lockheed Martin/

Raytheon)

Boost-

Glide/ Accelerare- Planare cu propulsie

Aeriană

DARPA/

Forțele terestre

Operational Fires/

Trageri la nivel operațional

(Vintage Racer)

Medie-Lungă (Lockheed Martin) Boost-

Glide/ Accelerare- Planare cu propulsie

Lansator terestru

Forțele terestre

Long-Range Hypersonic Weapon/ Armă hipersonică cu rază lungă de acțiune Lungă (Lockheed Martin) Bost-

Glide/ Accelerare- Planare cu propulsie

Lansator terestru

Forțele

navale

Intermediate-Range Conventional Prompt Strike/Rachetă destinată executării loviturilor convenționale imediate cu rază intermediară de acțiune

(Lockheed Martin)

Boost-Glide Surface/

Ieșire la suprafața apei- Accelerare- Planare cu propulsie

Submarin

Trebuie spus că în afară de proiectele menționate în tabel, SUA mai dezvoltă și alte programe învăluite în secret.

Totodată, mai multe companii americane investesc masiv în tehnologii care să conducă la dezvoltarea unor arme destinate contracarării rachetelor hipersonice rusești (Kinzhal, Zirkon sau Avangard) sau chinezești.

Sursă foto: US Air Force (AGM-183 ARRW sub aripa unui bombardier B-52). 

Lasă un răspuns