Ajutoare militare americane pentru Ucraina

Departamentul de Stat american a aprobat potențiala vânzare către Ucraina a 16 nave rapide de patrulare Mark VI și a altor echipamente în valoare de 600 mil. $.  

Pe lângă navele rapide de patrulare, tranzacția mai include diferite sisteme de armament, senzori și echipamente de comunicații și are ca scop sprijinirea eforturilor Ucrainei de a descuraja posibile acțiuni agresive ale Rusiei în zona tensionată din Strâmtoarea Kerci și porturile de pe coasta Mării Azov.

Navele de patrulare Mark VI au un deplasament maxim de 72 de tone, un echipaj de 10 marinari și pot atinge viteze de 45 de noduri (83 km/h). Cele 16 vase se vor alătura celor două nave primite anterior de Ucraina.

Tranzacția mai cuprinde 32 de sisteme artileristice navale Seahawk A2, dezvoltate de firma MSI DS; 20 de sisteme de radiolocație/electronooptice de observare în IR către înainte – FLIR (Forward Looking InfraRed); 16 sisteme avertizare/comunicare prin megafoane cu rază mare de acțiune (5km); 16 sisteme de identificare amic-inamic; 40 tunuri cal. 30mm model Mk.44 (32 instalate la bordul navelor și 8 de rezervă), precum și echipamente nespecificate de comunicații și sprijin tehnic.    

Notificările, postate pe site-ul Agenției pentru cooperare în domeniul apărării și securității -DSCA (Defense Security Cooperation Agency), nu reprezintă forma finală a contractului; abia după aprobarea de către Congresul american vânzările intră în faza negocierilor, în timpul cărora cantitățile sau costurile se pot modifica.

Anunțul survine după ce ambasada americană din Kiev a anunțat livrarea a unui ajutor militar în valoare de 60mil. $ care include rachete antitanc dirijate FGM-148 Javelin, echipamente radio și muniție și la o săptămână după aprobarea unui alt ajutor militar de 250 mil. $ către Ucraina. Contractul pentru rachetele Javelin, în valoare de 39 mil. $, a fost anunțat în octombrie 2019.   

Racheta antitanc Javelin FGM-148F este complet autonomă după lansare fiind echipată în prezent cu o încărcătură de luptă polivalentă cu tehnologie avansată – MPWH (MultiPurpose WarHead).  

MPWH încorporează încărcături cumulative de ultimă generație – pentru distrugerea noilor amenințări blindate – la care s-a adaugat o încărcătură explozivă cu fragmentație pentru distrugerea vehiculelor ușor blindate.

În viitor se preconizează introducerea unei versiuni ușoare a unităților de dirijare și lansare – LCLU (Lightweight Command Launch Unit) și a unei rachete noi – FGM-148G care vor îmbunătăți considerabil performanțele sistemului, în același timp cu reducerea greutății și a costurilor de achiziție.       

Javelin dispune de un cap de dirijare după imagine infraroșu – IIR (Imaging InfraRed) și încărcătură de luptă cumulativă în tandem pentru distrugerea tancurilor echipate cu plăci suplimentare de blindaj reactiv-exploziv ERA/Explosive Reactive Armour.

Angajarea țintei se poate face atât frontal, cât și prin lovirea părții superioare a obiectivului (turela unui tanc, de exemplu) prin procedeul fixării pe țintă înainte de lansare – LOBL (Lock on Before Launch). Ejectarea rachetei din containerul de unică folosință se face cu un recul ușor, inițierea motorului se face la o distanță de siguranță față de tubul de lansare – fapt ce permite tragerea din spații închise, iar racheta urmează o traiectorie aproape verticală pentru ca apoi să atace în picaj ținta.

Pentru protecție împotriva focului advers, echipajul poate reîncărca un nou container (20s) sau părăsi imediat poziția de tragere după lansare, dirijarea rachetei spre țintă fiind complet autonomă (”fire and forget”). Bătaia maximă este de 2.500m, iar sistemul poate fi gata pentru tragere în 30s.

 

Sursă foto: US Navy (Nave rapide de patrulare Mk VI).

Lasă un răspuns