Japonia a anunțat suspendarea instalării sistemelor de apărare antirachetă AEGIS Ashore

Japonia a anunțat suspendarea instalării sistemelor de apărare antirachetă cu dislocare terestră (AEGIS Ashore), o decizie care va afecta dramatic planurile americane de apărare împotriva acestor amenințări.  

Anunțul a fost făcut de ministrul japonez al apărării care a invocat aspecte financiare și tehnice ca motive pentru suspendarea de către Japonia a planurilor de instalare a celor două sisteme AEGIS Ashore în bazele Forțelor terestre de autoapărare japoneze din Prefectura Akita din nordul insulei Honshu și în  Prefectura Yamaguchi din sud.    

Principalul aspect tehnic invocat (și nerespectat) era legat de cerința ca boosterele rachetelor – care sunt utilizate pentru accelerarea interceptoarelor în scopul atingerii vitezelor supersonice după lansare – să cadă în zonele destinate după separarea de rachete.  

Încercările de a modifica partea de software a rachetelor SM-3 Block II A – pentru a asigura separarea optimă a accelereratoarelor în scopul protejării locuitorilor sau infrastructurii din zonă – au eșuat, fapt ce ar fi necesitat, cel mai probabil, modificări structurale substanțiale ale rachetei.

Oficialul nipon a adăugat că țara sa a cheltuit până în prezent echivalentul a 1,02 mld. $ pentru dezvoltarea rachetei SM-3 Block IIA, care este realizată în comun de SUA și Japonia. Racheta poate fi lansată și de la bordul navelor americane și japoneze echipate cu sistemul AEGIS pentru interceptarea rachetelor balistice cu rază scurtă (sub 1.000km) și intermediară (3.000-5.500km) de acțiune.

Planurile ministerului japonez al apărării de instalare a sistemelor cu dislocare terestră AEGIS Ashore au fost permanent criticate, întâmpinând o opoziție puternică din partea autorităților și a locuitorilor din ambele zone, principalele critici fiind legate de nivelul radiațiilor provenite de la radarul de discriminare a țintelor cu rază lungă de acțiune – LRDR (Long Range Discrimination Radar) dezvoltat de compania Lockheed Martin.  

În cadrul anunțului privind suspendarea instalării sistemelor AEGIS Ashore, ministrul apărării a precizat că Japonia va continua să-și asigure apărarea împotriva rachetelor nord-coreene prin cele șapte distrugătoare proprii echipate cu sistemul AEGIS (plus încă unul în curs de construire), deși se cunoaște că radarele AEGIS Ashore sunt mai avansate tehnologic decât cele instalate pe nave.

Totodată, Japonia a anunțat că a finalizat, la începutul acestei luni, dislocarea unei versiuni îmbunătățite a rachetei interceptoare Patriot PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement- extinderea capabilităților antirachetă), destinate interceptării rachetelor cu rază scurtă de acțiune și aparatelor de zbor, în patru baze – Narashino, Hamamatsu, Ashiya și Tsuiki.

În Europa, singurul sistem antirachetă AEGIS cu dislocare terestră (AEGIS Ashore) rămâne cel de la Deveselu echipat cu 24 interceptoare tip SM-3 Block I B și operaționalizat din iulie 2016. Cel din Polonia, de la Redzikowo, va fi echipat cu 24 interceptoare tip SM-3 Block II A și va fi  operaționalizat în 2022.

 

Sursă foto: US Navy (Delegație a Dietei japoneze în vizită la Deveselu, iulie 2018)

Lasă un răspuns