Noi comenzi de avioane F-35 B pentru Italia

Compania Lockheed Martin Corp. a primit un contract în valoare de peste 368 mil. $ pentru livrarea către forțele aeriene și navale italiene a cinci aparate F-35A Lightining II (lot 14) și un avion F-35B (lot 14), precum și echipamentele aferente de sprijin tehnic și logistic. Programul de achiziție se va finaliza în iunie 2023.

Forțele aeriene italiene  au primit  primul aparat cu decolare scurtă și aterizare verticală F-35B STOVL (Short Take-Off and Vertical Landing) în februarie 2020, construit la fabricile de asamblare finală și livrare – FACO (Final Assembly and Check-Out) din Cameri, Italia. Versiunea STOVL a F-35 va utilizată de forțele navale italiene la bordul portavionului Cavour și a navei de desant amfibiu – LHD (Landing Helicopter Dock) Trieste.   

Italia urmează să achiziționeze în total 90 de aparate F-35 – 60 F-35A și 30 F-35B (15 pentru forțele navale și 15 pentru forțele aeriene) – care vor înlocui 253 de avioane din generații mai vechi. F-35A vor înlocui avioanele Tornado și AMX, iar F-35B vechile aparate subsonice cu decolare/aterizare scurtă/verticală V/STOL (Vertical/Short Take-Off and Landing) AV-8B+ Harrier dezvoltate de companiile Boeing/BAe Systems. 

Varianta cu decolare scurtă și aterizare verticală F-35B este primul aparat STOVL supersonic cu suprafață redusă de reflexie din lume. Este destinat să acționeze din imediata apropiere a zonelor de operații de pe baze aeriene improvizate sau de pe nave prevăzute cu punte de decolare/aterizare. Aparatele F-35B ale Corpului de infanterie marină al SUA au devenit operaționale pe 31 iulie 2015, iar din ianuarie 2017 o escadrilă de F-35B este dislocată permanent în baza Iwakuni din Japonia.

Pentru modul de operare STOVL, aparatele F-35B dispun, în spatele carlingii, de sistemul de propulsie cu ajutaj orientabil LiftFan, dezvoltat de Rolls Royce, încorporat la motorul turboventilator  Pratt-Whitney PW-F-135 care se poate roti cu 90⁰ când este în mod STOVL. Datorită echipării cu sistemul LiftFan, varianta STOVL dispune de o cameră internă pentru armament mai mică și poate transporta mai puțin combustibil decât varianta F-35A.

Aparatele F-35 Lightning II sunt dezvoltate în trei variante: F-35A cu decolare/aterizare convențională (CTOL), F-35 B cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL) și F-35C cu decolare de pe portavioane (CV).

Între timp, forțele aeriene daneze se pregătesc și ele să recepționeze, în 2021, cele 27 de aparate F-35A comandate.  

Sursă foto: US Navy (F-35B)

Lasă un răspuns