Un submarin nuclear francez a testat o rachetă M51

Submarinul francez cu propulsie nucleară purtător de rachete balistice Le Téméraire a executat ieri în condiții operaționale un test cu o rachetă nucleară cu lansare din submarin (SLBM/ Submarine-Launched Ballistic Missile) de tip M51.

Testarea rachetei M51 s-a desfășurat fără încărcătura nucleară și în conformitate cu angajamentele internaționale ale Franței.

În timpul testului, desfășurat din largul coastelor Bretaniei din Oceanul Atlantic mai multe sisteme radar, precum și nava franceză echipată cu dispozitive de control și telemetrare Monge, au fost utilizate pentru urmărirea rachetei în timpul zborului.

Un avion aparținând marinei franceze de tip Falcon 50MS și un avion american de sprijin electronic RC-135 S Cobra Bell – echipat cu dispozitive electronooptice speciale pentru măsurarea traiectoriilor rachetelor balistice la distanțe mari – au patrulat în apropierea zonei de impact a rachetei.  

Fiecare rachetă M51 transportă între 6 și 10 capete de luptă termonucleare multiple cu dirijare independentă MIRV (Multiple Independently targeted Reentry Vehicle) de tip TN 75, care din 2015 sunt în curs de înlocuire cu noul cap nuclear oceanic – TNO (Tête Nucléaire Océanique).   

Noile capete de luptă nucleare dispun de capabilitatea de manevră în timpul zborului – MARV (MAneuverable Re-entry Vehicle) în scopul evitării potențialelor sisteme de apărare antirachetă.

Raza de acțiune a rachetei se situează între 8.000 și 10.000km, iar viteza atinge pe porțiunea finală a traiectoriei Mach25.  

TNO are o putere a exploziei nucleare estimată la 150kt și o eroare circulară probabilă (CEP/ Circular Error Probability) de 150m. Rachetele nucleare M51 dispun de un motor cu trei trepte, cântăresc 52 de tone și au o lungime de 12m și un diametru de 2,3m.

Le Téméraire (în serviciul activ din 1999)  face parte din clasa de submarine cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice Le Triomphant (prima navă a clasei, 1997) care mai cuprinde navele Le Vigilant (2004) și Le Terrible (2010). Cele patru submarine, din care unul permanent în misiune, fac parte din forța franceză de descurajare nucleară.  

Submarinul are un deplasament în imersiune de 14.200 de tone și un echipaj de 110 marinari. În afară de armamentul nuclear, submarinele din clasa Le Triomphant mai transportă torpile F17 și rachete antinavă Exocet SM39 care pot lansate din cele patru tuburi lanstorpile.  

În afară de cele patru submarine franceze, NATO mai dispune de cele patru submarine britanice cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice din clasa Vanguard (echipate cu 16 rachete Trident II D5 fiecare cu trei capete nucleare) și 14 nave americane din clasa Ohio (echipate cu 24 rachete Trident II D5 fiecare cu 12 capete nucleare W76 sau W88).

Sursă foto: Forțele navale franceze (Le Téméraire și racheta M51).

Lasă un răspuns