Echipamente noi care vor fi prezentate în cadrul paradei de la Moscova

Un misterios sistem lansator multiplu de proiectile reactive pe roți a fost remarcat în timpul pregătirilor pentru parada militară care va avea loc în Piața Roșie din Moscova pe  24 iunie pentru aniversarea a 75 de ani de la Ziua Victoriei.  

Presa rusă a relatat că noul sistem – denumit TOS-2 (”Tosochka”) – reprezintă o variantă modernizată a aruncătorului greu de flăcări TOS-1/TOS-1A cal. 220mm dispus pe șasiu de tanc T-72.

Noul aruncător de flăcări rusesc este instalat pe un vehicul 6×6 Ural-63706-0120 și dispune de un lansator multiplu de proiectile reactive cal. 220mm cu 24 de țevi care poate lansa muniție termobarică sau fumigen-incendiară. Echipajul este format din trei militari.  

TOS-2 dispune la bord de calculatoare de conducere a focului, sisteme de ochire/orientare și de navigație inerțială. Misiunea aruncătorului de flăcări este de incendiere sau distrugere a clădirilor/adăposturilor întărite și neutralizarea personalului inamic dispus în acestea.       

 

Tot în cadrul paradei din 24 iunie va fi prezentată și versiunea modernizată a sistemului integrat tunuri/rachete antiaeriene Panțir S1M (codificare NATO: SA-22 Greyhound).

Noua versiune Panțir S1M este dispus pe un șasiu Kamaz-53958 Taifun și este echipat cu un radar nou și un sistem electronooptic de urmărire în IR a țintelor. Sistemul este considerat eficient pentru combaterea avioanelor și elicopterelor, vehiculelor aeriene fără echipaj, precum și a munițiilor dirijate, inclusiv rachete de croazieră sau antinavă.

Totodată, versiunea nouă poate angaja și toate tipurile de drone, o modernizare necesară ca urmare a experiențelor neplăcute prin care a trecut versiunea standard Panțir în conflictele din Siria și Libia.

Panțir S1M poate lansa o nouă rachetă cu două trepte cu raza de acțiune mărită la 30 km și caracteristici îmbunătățite de interceptare a țintelor aeriene, precum și vechea rachetă 57E6.

Ambele rachete folosesc un ansamblu cu două trepte, prima dispunând de un propulsor detașabil, iar cea de-a doua, fiind de tip pasiv, nu are propulsie proprie, bazându-se doar pe energia cinetică furnizată de prima treptă pentru interceptarea țintei.

Surse foto: Ministerul rus al apărării (TOS-2 și Panțir S1M)  

Lasă un răspuns