Avioane F-22 au interceptat bombardiere rusești Tu-95

Avioane americane F-22 Raptor au interceptat azi dimineață două formații de bombardiere strategice rusești Tupolev Tu-95 (codificare NATO: ”Bear”) intrând în zona de identificare a apărării antiaeriene – ADIZ (Air Defense Identification Zone) din Alaska, conform unor informații difuzate de Comandamentul apărării  aerospațiale nord-americane – NORAD (NORth American Aerospace Defense Command).

Prima formație – constituită din două bombardiere strategice Tu-95, escortate de două avioane de vânătoare Suhoi Su-35 (codificare NATO: Flanker-E) și însoțite de un avion de avertizare timpurie și control aerian aeropurtat A-50 AWACS – s-a apropiat la mai puțin de 30 de km de Alaska.

Cea de-a doua formație a cuprins tot două bombardiere Tu-95 însoțite de un A-50 AWACS s-a apropiat la circa 35 km de Alaska. Avioanele rusești s-au menținut doar în spațiul aerian internațional și nu au intrat în cel american.    

În timpul operațiilor de interceptare aeriene avioanele americane  cu suprafață redusă de reflexie F-22 Raptor au fost sprijinite de avioane pentru realimentare în aer KC-135 Stratotanker și de avioane de avertizare timpurie și control aerian aeropurtat E-3 AWACS.  

Zborurile de antrenament rusești vin, probabil, ca replică la misiunile cu rază lungă de acțiune executate de bombardiere strategice B-1B Lancer din cadrul Aripii 29 aviație de bombardament/Baza aerienă Ellsworth în diferite regiuni ale Europei, inclusiv în zona Mării Negre în data de 29 mai a.c.

Astfel de interceptări ale avioanelor rusești se desfășoară destul de des în apropierea coastelor statului Alaska. În martie 2020 avioane americane și canadiene au interceptat două formații a câte două avioane de cercetare maritimă și luptă antisubmarin Tu-142 (codificare NATO: ”Bear F/J”) care supravegheau un exercițiu al submarinelor de atac cu propulsie nucleară americane Connecticut (din clasa Seawolf) și Toledo (din clasa Los Angeles) denumit ICEX 2020.

La începutul lunii aprilie 2020 alte două avioane de cercetare maritimă rusești de tip Iliușin Il-38 au fost interceptate de avioanele F-22.  

Sursă foto: USAF (F-22) și Ministerul rus al apărării (Tu-95)

Lasă un răspuns